8. sınıf öğrencilerinin matematiğe yönelik tutum ve kaygılarının üslü ifadeler konusundaki başarıyı yordama gücü
The predictive power in success of 8th grade students' attitudes and anxiety towards maths about exponents
- Tez No: 542198
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF HATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiğe yönelik tutum, matematik kaygısı, matematik başarısı, üslü sayılar, Attitude towards math, math anxiety, mathematical success, exponents
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8. sınıf düzeyinde bulunan ortaokul öğrencilerinin matematik dersine ilişkin kaygı ve tutumlarını belirlemek ve bu faktörlerin üslü sayılara ilişkin akademik başarıları üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduklarını incelemektir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Konya ilinde 5 devlet ortaokulunda 8. sınıfta öğrenim gören 176 öğrenci ile (96 kız, 80 erkek) yürütülmüştür. Veriler, Abalı Öztürk ve Şahin (2015) tarafından geliştirilen Matematik Tutum Ölçeği, Baloğlu (2010) tarafından geliştirilen Matematik Kaygısını Derecelendirme Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen olan Üslü Sayılar Başarı Testi vasıtasıyla toplanmıştır. Veri analizi ilişkisiz örneklemler t testi, Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı, çoklu regresyon analizi, ANCOVA ve kümeleme analizi ile gerçekleştirilmiştir. Veri analizlerine göre, ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu matematik dersine yönelik olarak orta düzey tutuma, düşük-orta düzey kaygıya ve üslü sayılara ilişkin düşük düzey başarıya sahiptir. Bu değişkenlerden sadece başarı cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermekte olup bu fark kızlar lehinedir. Başarı ile matematiğe yönelik tutum arasında pozitif yönlü-orta düzeyde (r = 0,326) ve matematiğe yönelik kaygı arasında negatif yönlü-orta düzeyde (r = -0,339) ilişki vardır. Matematik dersine yönelik tutum ve kaygı başarının anlamlı bir yordayıcısıdır. Tutum puanlarındaki bir birimlik standart sapmalık artış başarı puanlarında 0,273 artışa neden olurken matematiğe yönelik kaygı puanlarındaki bir birimlik standart sapmalık artış başarı puanlarında 0,289 azalışa neden olmaktadır. Son olarak, hem matematiğe yönelik tutum hem de kaygı puanları ayrı ayrı kontrol altına alındıktan sonra cinsiyete göre üslü sayılara ilişkin başarı kızlar lehine farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out 8th grade primary students' attitudes towards math, math anxiety and effect of these factors on success in exponents. The study's design is correlational research which is a quantitative method. The sample consists of 176 primary students (96 female, 80 male) who were registered to 5 public primary schools in 2017-2018 academic year in Konya province, Turkey. Data was collected via an attitude towards math scale developed by Abalı Öztürk and Şahin (2015), a math anxiety rating scale developed by Baloğlu (2010) and a researcher-made questionnaire. As data analysis, independent samples t test, Pearson's Product Moment correlation coefficient, multiple regression analysis, ANCOVA and cluster analysis were applied. According to data analysis, most of primary students have middle level attitude, low-middle level anxiety and low level success in exponents. Only success differs in regards of gender through these factors in favor of female students. There is a positive-middle correlation (r = 0,326) between success and attitude but negative-low correlation (r = -0,339) between success and anxiety. Attitude and anxiety are significant predictors of success. While a one-point increase of standard deviation in attitude scores resulted in an increase of 0.273 points in academic achievement scores, a one-point increase of standard deviation in anxiety scores leads to a decrease of 0.289 points in academic achievement points. Lastly, after either attitude points or anxiety points are controlled separately, success in exponents differ significantly in favor of female students.