Teleolojik kanıt ve antropik ilke
Teleological argument and the anthropic principle
  1. Tez No: 803733
  2. Yazar: AYŞEGÜL USVE TÜRKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT REÇBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Antropik İlke, Teolojik Tanrı Kanıtı, Zayıf Antropik İlke, Güçlü Antropik İlke, God Proofs, Theological God Proof, Weak Anthropic Principle, Strong Anthropic Principle, Grace
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bilimsel gelişmeler, Newton'dan sonrası bilime hakim olan evrimci – materyalist- pozitivist paradigmanın bir ideoloji olduğunu göstermekte; teizmin teleolojik yaklaşımına güçlü veriler sunmaktadır. Teleolojik kanıtın çağdaş versiyonları kendilerini bilimsel bulgular üzerinden inşa etmektedir. Bunlardan antropik ilke, bu bilimsel bulgular üzerinden evrenin ince bir tasarım olduğunu savunmakla birlikte, bir adım öteye giderek insana merkezi bir rol vermektedir: Gözlemci. Bu ilke, gözlemci (insan) olmazsa evrenin varlığından söz edilemeyeceğini; evrenin ortaya çıkamayacağını savunmaktadır. Dolayısıyla, insanı, raslantısal olarak sahile vurmuş bir çakıl taşı olarak değil; bilakis, insanın var oluşu için var olan bir evren yaklaşımını esas almaktadır. Antropik ilkenin alt açılımlarından biri olan zayıf ilke, bilimsel sınırlar içinde kalarak tasarım fikrini kanıtlarken, diğerleri zayıf ilkenin“nasıl”sorusuna ek olarak felsefenin "niçin sorusunu da sormaktadırlar: Bu soru, tasarım kanıtlarını -daha açık bir şekilde- Tanrı'nın varlığına götürmektedir. Antropik ilke, yeni bir paradigmanın kapısını açmaktadır: Bilimsel düşünüş ile din (din kültü değil) arasındaki düalizmi yıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Scientific developments show that the evolutionist - materialist - positivist paradigm that dominated science after Newton is an ideology; It provides strong data on the teleological approach of theism. Contemporary versions of teleological proof build themselves on scientific findings. Although the anthropic principle argues that the universe is a fine design based on these scientific findings, it goes one step further and gives humans a central role: the observer. This principle states that the existence of the universe cannot be mentioned without an observer (human); it argues that the universe cannot arise. Therefore, man is not a pebble accidentally washed up on the beach; On the contrary, it is based on an existing universe approach for human existence. While the weak principle, which is one of the sub-expansions of the anthropic principle, proves the idea of design by staying within scientific limits, others ask the philosophy's“why”question in addition to the“how”question of the weak principle: This question leads the design proofs - more clearly - to the existence of God. The anthropic principle opens the door to a new paradigm: it breaks down the dualism between scientific thinking and religion (not a religious cult).