Kayak sporu yapan bireylerin sporda cesaret düzeylerinin incelenmesi
Examination of the courage levels of individuals doing ski sport
- Tez No: 803771
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL TÜRKÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Skiing, Courage, Courage in Sports
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma kayak sporu yapan bireylerin sporda cesaret düzeylerinin nasıl şekillendiğini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Ekstrem bir doğa sporu olan kayak, değişken hava koşulları ve hız faktörünü içinde barındığı için cesaret gerektirmektedir. Cesaretin alt başlıkları olan korku, kaygı ve özgüven gibi duygular sporcunun performansını etkilediğinden kayak sporunda cesaret konusu önem arz etmektedir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada, anket yöntemi tercih edilmiştir. Bu araştırmada çalışma grubunu 2023 yılında Türkiye'de kayak sporu yapan 410 katılımcıyla yapılmıştır. Çalışma gönüllü katılımcı esasına göre şekillendirilmiştir. Bu araştırmanın veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Sporda Cesaret Ölçeği”olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Anket sekiz adet demografik ifadeden oluşmaktadır.“Konter ve Ng (2012) tarafından geliştirilen ölçek, ”Yetkinlik- Ustalık (Kendine Güven)“ ”Kararlılık“, ”Atılganlık“, ”Tehlikeyi göze alma (Korkuyla Baş Etme)“ ve ”Özverili Olma (Kendini Feda Etme)" olmak üzere 5 faktörden ve 31 maddeden oluşan 5'li tipik bir Likerttir. Anket çalışmasında elde edilen tüm bu verisel işlemler SPSS 24 istatistik programı ile değerlendirildi. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bu araştırma konusu olan problem ve belirlenen yöntemler hakkında bilgi verilirken ikinci kısımda kayak ve sporda cesaret konusunda bu zaman kadar yapılmış çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde yapılan anket çalışmasının bulguları verilirken dördüncü bölüm olan sonuç ve tartışma bölümünde ise yapılan anket verileri sonucunda sporcuların demografik yapısındaki farklılıkların, cesaret düzeylerindeki değişimlerin bilgileri değerlendirilmiş; yapılan bu çalışmadan yola çıkarak araştırılabilinecek diğer konular hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine how the courage levels of individuals who do skiing are shaped in sports. Skiing, which is an extreme field sport, requires courage as it includes variable weather conditions and speed factor. The subject of courage is important in skiing, as emotions such as fear, anxiety and self-confidence, which are the subtitles of courage, affect the performance of the athlete. For this purpose, the survey method was preferred in the research. In this research, the study group was made with 410 participants who were engaged in skiing in Turkey in 2023. The study was shaped on a voluntary participant basis. The data collection tool of this research consists of two parts:“Personal Information Form”and“Courage in Sports Scale”. The questionnaire consists of eight demographic expressions. The scale developed by“Konter and Ng consists of ”Competence-Mastery (Self-Confidence)“, ”Decisiveness“, ”Assistence“, ”Taking Danger (Coping With Fear)“ and ”Self-Sacrifice (Self Sacrifice)". It is a typical 5-point Likert scale consisting of 5 factors and 31 items. All these data processes obtained in the survey study were evaluated with the SPSS 24 statistical program. In the first part, information is given about the problem that is the subject of this research and the methods determined, while in the second part, information is given about the studies that have been done on skiing and courage in sports until this time. While the findings of the survey conducted in the third section are given, in the fourth section, the conclusion and discussion section, the information on the differences in the demographic structure of the athletes and the changes in their courage levels as a result of the survey data were evaluated and suggestions were made about other subjects that could be researched based on this study.