Roma ana kaynaklarında rastlanan şifa ve şifacı algısı
Healing and perception of healer in Roman main sources
- Tez No: 803900
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Roma, Şifa, Şifacı, Algı, Hekim, Asklepeion, Rome, Healing, Healer, Perception, Physician, Asklepeion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
“Roma Ana Kaynaklarında Rastlanan Şifa ve Şifacı Algısı”başlıklı bu tez çalışması, Eskiçağ tarihine ve tarih yazıcılığı konusuna bir nebze katkıda bulunabilmek gayesiyle kaleme alınmıştır. Eski çağlardan beri süregelen hastalıklar insanların her daim bir şifa arayışına girmesine sebep olmuştur. İyileşmek isteyen hastalar inançlarına ve kültürlerine göre çeşitli varlıklardan medet ummuşlardır. Bu hususta bilhassa Tanrılar kültü en az hekimler ve diğer şifacılar kadar önem arz etmektedir. Algı çalışmaları sadece tarih anabilim dalının alanının ilgi alanında değildir. Edebiyat ve felsefe bilim dalları da en az tarih kadar bu konuda önem arz etmektedir. Bu sebeple bu tezde sadece tarih kitaplarından yararlanmanın yetersiz kalacağı düşünülmüş ve edebiyat, felsefe, coğrafya ve siyaset konulu kitaplar da kullanılmıştır. Üç bölümden oluşan bu tezin 1. bölümünü Roma tarih yazıcılığı ve Roma tıbbı konusunda bizlere bilgi veren ana kaynakların tanıtımına ayrılmıştır. Teze giriş niteliğinde olan bu bölümde yazarlar ve eserleri hakkında önemli ve gerekli olan bilgiler verilmiştir. Tezin 2. bölümü şifa algısının ele alındığı bölümdür. Tezin ana bölümlerinden biri olan bu bölümde Romalıların genel olarak şifa algısından bahsedilmiştir. Genel bahsin ardından belli başlı Roma ana kaynaklarında rastlanan şifa algısı teker teker işlenmiştir. Romalıların şifa olarak gördüğü unsurların skalasının oldukça geniş olduğu görülmektedir. Tezin 3. ve son bölümünde Romalıların şifacı algısı ele alınmıştır. Tezin ana bölümlerinden bir diğeri olan bu bölümde önce Romalıların şifacı algısından, kimlere şifacı dediklerinden ve bu şifacıların görevleri ve algılanışından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Healing and the Perception of the Healer in Roman Main Sources”was written with the aim of contributing to the history of ancient times and historiography. Diseases that have been going on since ancient times have always led people to seek a cure. Patients who want to be healed have sought help from various beings according to their beliefs and cultures. In this regard, especially the cult of gods is as important as physicians and other healers. Perception studies are not only monopolized by the field of history. The branches of literature and philosophy are also important in this regard, at least as much as history. For this reason, in this thesis, it was thought that using only history books would be insufficient and books on literature, philosophy, geography and politics were also used. The first part of this thesis, which consists of three parts, is devoted to the introduction of the main sources that give us information about Roman historiography and Roman medicine. In this section, which is an introduction to the thesis, important and necessary information about the authors and their works is given. The second part of the thesis is the part that deals with the perception of healing. In this section, which is one of the main parts of the thesis, the Romans' perception of healing in general is mentioned. After the general mention, the perception of healing found in the main Roman sources is handled one by one. It is seen that the scale of the elements that the Romans saw as healing is quite wide. In the third and last part of the thesis, the healer perception of the Romans is discussed. In this chapter, which is another of the main parts of the thesis, the Romans' perception of the healer, who they call healers, and the duties and perceptions of these healers are mentioned.