Türkiye'de suriyelilerin çalışma koşulları: Kırşehir ili örneği
Working conditions of syrians in Turkey: the case of Kırşehir
  1. Tez No: 803969
  2. Yazar: BÜŞRA SEÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET UTKU ERDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Suriye Vatandaşlarının Çalışma Koşulları, Migration, Immigrant, Working Conditions of Syrian Citize
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Arap Baharı'nın etkisiyle 2011 yılında Suriye'de yaşanan iç karışıklık nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye büyük bir kitlesel göç eylemi gerçekleşmiştir. Türkiye'ye gelerek yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriye vatandaşlarının emek piyasasında birçok problemle karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı Kırşehir ilinde bulunan Suriye vatandaşlarının çalışma koşullarını ve emek piyasasında karşılaştıkları sorunları ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümünde göç kavramı, göç türleri ve Türkiye'de yaşanan göç eylemi yer almaktadır. İkinci bölümde Türkiye'de yaşanan göç hareketine yönelik hukuki düzenlemeler değinilerek, 2011 yılında başlayan Suriye'den Türkiye'ye yönelik gerçekleşen göç hareketi ve Suriyeli göçmenlerin hukuki durumundan bahsedilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Kırşehir ilinde bulunan Suriye vatandaşlarının çalışma koşullarına yönelik saha araştırmasına yer verilmiştir. Çeşitli mesleklerde ve koşullarda emek piyasasına katılan Suriye vatandaşlarının istihdam şartlarına yönelik görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada nitel yöntem tercih edilerek, veriler görüşmeciler ile derinlemesine görüşülerek düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda Kırşehir ilinde çalışma hayatına katılan Suriye vatandaşlarının emek piyasasında karşılaştıkları istihdam sorunları, düşük ücretlerle ve fazla sürelerde çalışmaları gibi çeşitli sorunlarla karşılaştıkları gözlemlenerek, bu sorunların sosyal hayatlarına yansımasına ilişkin bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the internal turmoil in Syria in 2011 with the effect of the Arab Spring, a massive migration from Syria to Turkey took place. It is seen that Syrian citizens who come to Turkey and try to survive are faced with many problems in the labor market. The main purpose of this study is to reveal the working conditions of Syrian citizens in Kırşehir and the problems they face in the labor market. In the first part of the study, the concept of migration, types of migration and the act of migration in Turkey are included. In the second part, the legal regulations regarding the migration movement in Turkey are mentioned, the migration movement from Syria to Turkey that started in 2011 and the legal situation of the Syrian immigrants are mentioned. In the last part of the study, a field research on the working conditions of Syrian citizens in Kırşehir province is included. Interviews were held regarding the employment conditions of Syrian citizens participating in the labor market in various professions and conditions. In the study, the qualitative method was preferred and the data were arranged by in-depth interviews with the interviewers. As a result of the research, it was observed that Syrian citizens participating in the working life in Kırşehir faced various problems such as employment problems in the labor market, low wages and working overtime, and findings related to the reflection of these problems on their social lives were obtained.