Kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlerin mesleki gelişimi ve mesleki motivasyonuyla ilişkisi
The relationship of career ladder practice with teachers' professional development and professional motivation
- Tez No: 803968
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, Mesleki motivasyon, Öğretmenlik kariyer basamakları, Professional development, Professional motivation, Teaching career steps
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı uygulamaya koyulan yeni öğretmenlik kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlerin mesleki gelişimi ve mesleki motivasyonu ile ilişkisinin ortaya koyulmasıdır. Bu amaçla 2022-2023 eğitim öğretim yılında Düzce il merkezinde bulunan 144 öğretmen, 226 uzman öğretmen, 38 başöğretmen olmak üzere gönüllü olan 414 öğretmenden veriler toplanmıştır. Katılımcılardan veriler nicel ilişkisel tarama yöntemi ile toplanmıştır. Bu doğrultuda Google Formlar üzerinden hazırlanan ve üç bölümden oluşan ölçek katılımcılara ulaştırılmıştır. Bu ölçekte birinci bölümde katılımcılara ilişkin demografik özelliklerine yönelik sorular yöneltilmiştir. İkinci bölümde Yenen ve Kılınç (2021) tarafından geliştirilen Öğretmenlerin Mesleki Gelişim Öz Yeterlikleri Ölçeği, üçüncü bölümünde ise Yıldız ve Taşgın (2020) tarafından geliştirilen Öğretmen Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizi için SPSS 25.0 programına aktarılmıştır. Sonrasında değişkenler arasındaki etki düzeylerini belirmek için t-Testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Etki büyüklüğü hesaplanırken Tukey, Gabriel ve Games Howell testlerinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasında ilişki olma durumu ise Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca değişkenlerin birbirini ne oranda yordadığına belirlemek içinde regresyon analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin en çok gelişime ihtiyaç duydukları boyutun alansal gelişim olduğu, kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre ve genç öğretmenlerin yaşlı öğretmenlere göre kurumsal gelişimlerinin düşük olduğu, öğretmenlerin lisansüstü eğitim almasının ve gönüllü olarak hizmet içi eğitimlere katılmasının mesleki gelişimini olumlu etkilediği, kariyer basamaklarının öğretmenlerin mesleki gelişimini olumlu etkilediği, kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlerin mesleki doyum ve kişisel gelişime ilişkin motivasyonuyla, öğretim süreci ve öğrencilere ilişkin motivasyonuna anlamlı etkisinin olmadığı, kariyer basamakları ile kurumsal gelişim arasında düşük ilişki olduğu, kariyer basamakları ile diğer gelişim alanları ve mesleki motivasyon arasında anlamlı ilişki olmadığı, kariyer basamaklarının kurumsal gelişim hariç diğer gelişim alanları ve mesleki motivasyonu anlamlı olarak yordamadığı bulguları ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bulgular doğrultusunda cinsiyet, yaş, lisansüstü eğitim ve hizmet içi eğitimlere katılma gibi değişkenlerin mesleki gelişim ve mesleki motivasyonu etkileyebildiği, kariyer basamaklarının ise mesleki gelişime etki ederken mesleki motivasyona etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ortaya çıkan bu sonuçlara ilişkin uygulayıcılar ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, is to reveal the relationship between the new teaching career steps application and the professional development and professional motivation of teachers. For this purpose, data were collected from 414 teachers, 144 teachers, 226 specialist teachers, 38 head teachers, who volunteered in the city center of Düzce in the 2022-2023 academic year. Data were collected by quantitative relational survey method from the participants. In this direction, the scale that was prepared on Google Forms and consisted of three part, was directed to the participants. In the first part of this scale, participants have been asked about their demographic characteristics. In the second part, the Teachers' Professional Development Self-Efficacy Scale developed by Yenen and Kılınç (2021); and in the third part, the Motivation Scale of Teachers developed by Yıldız and Taşgın (2020) was used. The collected data were transferred to the SPSS 25.0 program for analysis. Afterward, the t-Test and ANOVA test were applied to determine the level of effect between the variables. Tukey, Gabrşel and Games-Howell tests were used to calculate the size of the effect. Also, Pearson correlation analysis was used to examine if there was a relationship between the variables. Additionally, regression analysis was used to determine to prediction extent of variables on each other. As a consequence of the analysis, the findings revealed that the teachers need most detected as spatial development, institutional development of female teachers is lower than male teachers and younger teachers is lower than older teachers, taking postgraduate education and voluntary participation in in-service training have a positive effect on the professional development of teachers, career steps affect the professional development of teachers positively, career steps application does not have a significant effect on the motivation of teachers regarding professional satisfaction and personal development and also the motivation of the teaching process and students, the low relationship is observed between career steps and institutional development, no significant relationship is observed between career steps and other development areas and professional motivation, career steps do not significantly predict other improvement areas and professional motivation except institutional development. According to the findings, it has been revealed that variables such as gender, age, postgraduate education and participation in in-service training could affect professional development and professional motivation, while career steps on professional development but not professional motivation. Suggestions have been made for practitioners and researchers regarding the revealed results.