Gestasyonel diyabetes mellitus tanısı almış olan gebelerde maternal serum cardiotrophin-1 düzeyinin araştırılması
Investigation of maternal serum cardiotrophin-1 levels in pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus
- Tez No: 804070
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Cardiotrophin-1, Vücut kitle indeksi, OGTT, HbA1C, HOMA-IR, Gestational Diabetes Mellitus, Cardiotrophin-1, Body Mass İndex, OGTT, HbA1C, HOMA-IR
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Gestastyonel Diyabetes Mellitus (GDM) tanısı almış olan gebelerde maternal serumda Cardiotrophin-1 konsantrasyonlarını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu prospektif kesitsel çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Ekim 2022 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında 24 ile 28. Gebelik haftaları arasında 75 gr. oral glukoz tolerans testi (OGTT) testi yaptırmış olan gebeler üzerinde yapılmıştır. 75 gr. OGTT sonucuna göre GDM tanısı konulan 80 gebe GDM grubunu ve 75 gr. OGTT testi sonucu normal olan 80 gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Kontrol grubu oluşturulurken katılımcılar GDM grubundaki katılımcılarla yaş, vücut kitle indeksi (VKİ) ve OGTT yapılan gebelik haftası açısından eşleştirilerek oluşturuldu. Daha sonra her iki grup VKİ'ne göre normal vücut kitle indeksi olan (180,05) (Tablo 9). GDM grubunda 75 gr. OGTT testinde açlık plazma glukoz değeri, 1.saat plazma glukoz değeri, 2.saat plazma glukoz değeri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p0,05). Maternal kanda lökosit düzeyi ise GDM grubunda anlamlı olarak yüksekti (p=0,047) (Tablo 10). Her iki grup tüm gebelik boyunca alınan kilo ve doğumdaki VKİ açısından benzerdi (p>0,05). GDM grubundaki ortalama doğum haftası kontrol grubuna göre daha küçükken, doğum şekli, yenidoğan ağırlığı ve boyu açısından benzerdi (p=0,014, p=0,873, p=0,757, p=0,273). Her iki grup yenidoğan cinsiyeti açısından benzerken, GDM grubunda 1. ve 5. dakika Apgar skorları kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha küçüktü (p=0,874, p=0,001, p=0,005). Her iki grup yenidoğanın yoğun bakıma yatışı açısından benzerdi (p=0,320) (Tablo 11). Her iki grup Cardiotrophin-1 için kan alınan gebelik haftası ve kanın alındığı zamandaki VKİ açısından benzerdi (p>0,05). Ortalama maternal serum Cardiotrophin-1 düzeyi GDM grubunda 1420,9 pg/ml olarak saptanırken, kontrol grubunda 1455 pg/ml olarak saptandı (p=0,738) (Tablo 12). Normal kilolu kontrol grubu (180,05) (Tablo 14). GDM ile ilişkili parametrelerin Cardiotrophin-1 düzeyleri ile olan ilişkisini anlamak için Spearman Correlation analizi yapıldı. GDM ile ilişkili hiçbir parametre ile serum Cardiotrophin-1 konsantrasyonları arasında negatif veya pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05) (Tablo 15). Sonuç: Literatürde daha önce yayınlanmış olan çalışmaların aksine GDM tanısı alan gebelerde kontrol grubuna göre serum Cardiotrophin-1 düzeylerinin yüksek değil, benzer olduğunu tespit ettik. Ayrıca GDM'si olmayan aşırı kilolu grupta ortalama serum Cardiotrophin-1 düzeyi GDM'si olmayan normal kilolu gruba göre daha yüksek tespit edilirken; GDM'si olan aşırı kilolu grupta GDM'si olan normal kilolu gruba göre ortalama serum Cardiotrophin-1 düzeyi daha düşüktü. Gebe olmayan bireylerde glikoz metabolizmasının regülasyonunda önemli rol oynadığı gösterilen Cardiotrophin-1'in GDM patofizyolojisine dahil olup olmadığı ileride yapılacak geniş serili çalışmalarda ortaya çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the concentrations of Cardiotrophin-1 in maternal serum in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus (GDM). Materials and methods: This prospective cross-sectional study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology at the Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital. The study included pregnant women who underwent a 75-gram oral glucose tolerance test (OGTT) between October 2022 and May 2023, during the 24th and 28th weeks of gestation. Based on the results of the 75-gram OGTT, 80 pregnant women diagnosed with GDM formed the GDM group, while 80 pregnant women with normal results on the 75-gram OGTT constituted the control group. The control group participants were matched with the GDM group participants in terms of age, body mass index (BMI), and gestational week at which the OGTT was performed. Subsequently, both groups were further divided into two subgroups based on body mass index (BMI): normal weight (18 0.05) (Table 9). In the GDM group, the fasting plasma glucose level, 1-hour plasma glucose level, and 2-hour plasma glucose level during the 75-gram OGTT test were significantly higher compared to the control group (p0.05). However, the maternal leukocyte level was significantly higher in the GDM group (p=0.047) (Table 10). Both groups were similar in terms of weight gained throughout the pregnancy and BMI at birth (p>0.05). While the mean gestational age at birth was smaller in the GDM group compared to the control group, there were no significant differences between the groups in terms of delivery mode, newborn weight, and length (p=0.014, p=0.873, p=0.757, p=0.273). Both groups were similar in terms of newborn gender, but the GDM group had significantly lower 1-minute and 5-minute Apgar scores compared to the control group (p=0.874, p=0.001, p=0.005). Both groups were similar in terms of neonatal admission to the intensive care unit. (p=0.320) (Table 11). Both groups were similar in terms of the gestational week when blood samples were taken for Cardiotrophin-1 analysis and the BMI at the time of blood sampling (p>0.05). The mean maternal serum Cardiotrophin-1 level was found to be 1420.9 pg/ml in the GDM group, while it was 1455 pg/ml in the control group (p=0.738) (Table 12). The groups categorized as normal weight control group (18 0.05) (Table 14). To understand the relationship between Cardiotrophin-1 levels and parameters associated with GDM, Spearman correlation analysis was performed. No significant positive or negative correlation was found between Cardiotrophin-1 concentrations and any of the parameters associated with GDM (p>0.05) (Table 15). Conclusion: In contrast to previously published studies in the literature, we found that the levels of serum Cardiotrophin-1 in pregnant women diagnosed with GDM were not higher compared to the control group, but rather similar. Additionally, in the overweight group without GDM, the average serum Cardiotrophin-1 level was found to be higher compared to the normal-weight group without GDM. However, in the overweight group with GDM, the average serum Cardiotrophin-1 level was lower compared to the normal-weight group with GDM. Whether Cardiotrophin-1, which has been shown to play an important role in the regulation of glucose metabolism in non-pregnant individuals, is involved in the pathophysiology of GDM will be revealed in future large-scale studies.