Çocuk kalp ve damar cerrahisi'ndekardiyopulmoner bypass yapılan hastalarınpreoperatif ve porstoperatif lökosit, nötrofilve lenfosit düzeylerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 804071
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİHA ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Bypass, Lökosit, Nötrofil, Lenfosit, Crp, Cardiopulmonary Bypass, Leukocyte, Neutrophil, Lymphocyte, Crp
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışmamıza konu olan hasta grubu konjenital kalp hastalığı olan pediatrik yaş grubunda kardiyopulmoner bypass cerrahisi yapılan hastalardır. Bu cerrahi yöntem gelişen teknolojilerle komplike vakalarda tedavi imkanı sunmaktadır. Fakat intraoperatif olarak hastanın yapay kalp-akciğer makinasına bağlanması ile özellikle kanın nonendotelyal yüzeylere teması sonucu hematolojik ve immünolojik sistem etkilenmektedir. Oluşan travma ve stres ile reperfüzyon hasarı, sisteme dahil olan yabancı maddeler hastaların laboratuvar ve klinik bozulmalarına dolayısı ile prognoz ve mortaliteleri üzerinde değişimlere sebep olmaktadır. Bu çalışmada ameliyat öncesi ve sonrasındaki kan parametrelerindeki değişimlerin hastaların klinik seyir ve sağ kalımları üzerine etkisini hastaların dosyalarını retrospektif olarak inceleyerek ortaya koymak amaçlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji ve Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi tarafından takip ve tedavisi yürütülen 01.09.2020- 01.09.2022 tarihleri arasında kardiyopulmoner bypass yapılan 0-18 yaş arasındaki 238 hasta dahil edilmiştir. Alınan hemogram parametrelerine göre preop lökosit, nötrofil ve crp değerlerinde postop 0. Saat, 24.saat ve 48. Saat anlamlı yükseliş devam etmiştir. Hastaların preoperatif lenfosit değerlerine göre postop 0.saat, 24. Saat ve 48. Saatte anlamlı düzeyde düşüş saptanmıştır. Cerrahi esnasında uygulanan hipotermi derecesi ile yoğun bakımda kalış süresi negatif yönlü ilişki içerisindedir. Çalışmaya katılan olguların yaş, cinsiyet, kross klemp süresi, bypass süresi, hipotermi derecesi, kan parametrelerindeki değişiminin; yoğun bakımda kalış süresi ve mortaliteye etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The patient group subject to our study are pediatric patients with congenital heart disease who underwent cardiopulmonary bypass surgery. This surgical method offers the possibility of treatment in complicated cases with developing technologies. However, intraoperative connection of the patient to the artificial heart-lung machine affects the hematologic and immunologic system, especially as a result of blood contact with nonendothelial surfaces. The resulting trauma and stress, reperfusion injury, and foreign substances introduced into the system cause laboratory and clinical deterioration and thus changes in prognosis and mortality. In this study, we aimed to reveal the effect of preoperative and postoperative changes in blood parameters on the clinical course and survival of patients by retrospectively analyzing the files of the patients. A total of 238 patients aged 0-18 years who underwent cardiopulmonary bypass between 01.09.2020 and 01.09.2022 and whose follow-up and treatment were carried out by the Pediatric Cardiology and Pediatric Cardiovascular Surgery Departments of Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital were included. According to the hemogram parameters, preoperative leukocyte, neutrophil and crp values continued to increase significantly at postoperative 0th hour, 24th hour and 48th hour. According to the preoperative lymphocyte values of the patients, a significant decrease was found at postop 0.hour, 24.hour and 48.hour. The degree of hypothermia applied during surgery and the duration of intensive care unit stay were negatively correlated. It was determined that age, gender, cross-clamp time, bypass time, degree of hypothermia, and changes in blood parameters had an effect on the duration of intensive care unit stay and mortality.