Tavuklarda flexör digitorum profundus tendon tamiri sonrasında postoperatif yapışıklığın önlenmesi amacıyla metilen mavisi kullanımı (deneysel çalışma)
Methylene blue use for preventing postoperative adhesion after flexor digitorum profundus tendon repair in chickens (experimental study)
  1. Tez No: 804146
  2. Yazar: MEHMET BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSAMETTİN ÇAKICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Metilen mavisi, Tendon iyileşmesi, fleksör tendon yapışıklığı, Tavuk fleksör tendon, Methylene blue, Tendon healing, flexor tendon adhesion, Chicken flexor tendon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
III. ÖZET Amaç: El günlük yaşam aktivitelerimizi yapmamızı sağlayan en önemli yardımcı organımızdır.Üst ekstremitenin en aktif,koruması en az ve bu nedenle yaralanması sık olan bölümüdür[1,2].Acil servise başvuran tüm hastaların yaklaşık olarak %20 sini el yaralanmaları oluşturmaktadır.Fleksör tendon yaralanmaları tendonlar cilt yüzeyine oldukça yakın bulunduğundan dolayı çok sık meydana gelmektedir[4]. Tendon tamiri sonrası oluşan postoperatif adhezyon takip eden iyileşme sürecinde fonksiyonel sonucu olumsuz olarak etkilemektedir[12].İyileşen tendonda peritendinöz olarak ve yara bölgesini çevreleyen yumuşak dokularda yapışıklık gelişmesi fonsiyonel olarak yetersizliğe sebep olur.Cerrahi teknik ve materyallerin gelişmesine,tendon fizyolojisinin daha iyi anlaşılmasına ve rehabilite edici tedavilerin evrimine rağmen peritendinöz adhezyon oluşumu tendon cerrahisinin en önemli komplikasyonu olmaya devam etmektedir[13,14]. Genel Cerrahi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum gibi farklı bölümlerin yapmış oldukları deneysel ve klinik çalışmalarında metilen mavisinin yapışıklığı azalttığına yönelik bulgular mevcuttur[17,18,19].Biz de bundan yola çıkarak Ortopedik cerrahide sık yapılan, tendon tamiri sonrası oldukça önemli bir komplikasyon olan ve cerrahi tamir başarılı olsa bile fonksiyon göremediği için önemli bir morbidite sebebi olan tendonun çevre dokulara ve epitenona yapışıklığın önüne geçmek veya azalmak amacıyla metilen mavisi kullanımını tavuk derin fleksör tendon tamiri sonrası uygulayarak görmeyi ve test etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2 gruptan oluştu. A grubunda 16 adet, B grubunda 16 adet olmak üzere toplam 32 adet, ortalama ağırlıkları 2000-2500 g arasında değişen 6 aylık tavuklar kullanıldı.Her bir gurupta bulunan 16 adet tavuk arasından randomize olarak seçilen 8 adet tavuk 4. haftada, geriye kalan 8 adet tavuk ise 6. haftada histopatolojik ve biyomekanik olarak değerlendirmeye alındı. Grup A Kontrol; 30 mg/kg ketamin,digital blok için 1 ml %2 lik prilokain kullanıldı.Steril cilt hazırlığı sonrası tavuğun sol ayak 2. ve 3. Parmak proksimal falanks volar yüz 2 cm lik longitüdinal insizyon ile kesilip fleksör tendon kılıfı insize edilerek fleksör digitorum profundus serbestleştirildi.Serbestleştirilen bu tendonlar modifiye Kessler's tekniği kullanılarak 5-0 prolen ile sütüre edildi.Sonrasında peritendinöz kılıf ve cilt sütüre edilerek,sirküler alçı yardımı ile opere edilen ekstremite immobilize edildi. Grup B Çalışma ; 30 mg/kg ketamin,digital blok için 1 ml %2 lik prilokain kullanıldı.Steril cilt hazırlığı sonrası tavuğun sol ayak 2. ve 3. Parmak proksimal falanks volar yüz 2 cm lik longitüdinal insizyon ile kesilip fleksör tendon kılıfı insize edilerek fleksör digitorum profundus serbestleştirildi.Serbestleştirilen bu tendonlar modifiye Kessler's tekniği kullanılarak 5-0 prolen ile sütüre edildi.Sonrasında 0.25 cc %1 lik metilen mavisi tamir edilen tendon etrafına enjekte edilerek tendon kılıfı ve cilt sütüre edildi.Opere edilen ekstremite sirküler alçı yardımı ile immobilize edildi. Bulgular: 4.hafta sonrasında B grubunda,A grubuna oranla adhezyon miktarı histopatolojik ve biyomekanik olarak daha az olduğu görüldü. 6.hafta sonrasında da adhezyon miktarının B grubunda,A grubuna oranla histopatolojik ve biyomekanik olarak daha az olduğu görüldü.6. hafta B grubu ile 4.hafta B grubu arasında da iv adhezyon açısından 6.hafta B grubu lehine fark vardı,yani 6. hafta B grubunda yapışıklık tüm gruplar içerisinde en az seviyedeydi. Sonuç: Antiseptik,antimikrobiyal,antiinflamatuar ve antioksidan etkileri bulunan Metilen mavisinin tendon tamir sonrasında iyileşme sürecinde oluşabilecek yapışıklık oluşumunu azalttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV.ABSTRACT Methylene Blue Use for Preventing Postoperative Adhesion After Flexor Digitorum Profundus Tendon Repair in Chickens (Experimental Study) Aim: Our hands are the most important assistant organ that enables us to do essential activities in our daily lives. The most active part of the upper extremity is the least protected part of the upper limb and, therefore, injury in this area is the most common [1,2]. About 20% of all patients presenting to the emergency department have hand injuries. İnjuries to the flexor tendon occur very often because the tendons are very close to the skin surface [4]. Postoperative adhesion after tendon repair adversely affects the functional outcome in the healing process [12]. The development of adhesion in the soft tissues surrounding the wound region and peritendinically on the healing tendon causes functional deficiency. Peritendinous adhesion formation remains the most important complication of tendon surgery despite the development of surgical techniques and materials, a better understanding of the tendon physiology and the evolution of rehabilitating therapies [13,14]. In several experimental and clinical studies of different departments, such as General Surgery and Obstetrics and Gynecology, there was found to be evidence that methylene blue reduces adhesion [17,18,19]. From this point of view, the use of methylene blue should be applied in order to prevent or decrease the adherence of the tendon to the surrounding tissues and epithelium. Postoperative adhesion is a major complication of orthopedic surgery and after tendon repair. The tendon repair cannot function even if surgical repair is successful. We aimed to see and test the use of methylene blue after repair. Materials and Methods: Our study consisted of 2 groups, group A and B. Each group had 16 chickens. There was a total of 32 chickens with an average weights ranging from 2000-2500 grams. The chickens were 6 months old. 8 chickens were randomly selected from 16 chickens in each group. They were evaluated histopathologically and biomechanically at the 4th week and the remaining 8 chickens at the 6th week. Group A Control; 30 mg / kg ketamine and 1 ml 2% prilocaine were used for the digital block. After the skin preparation, the left foot 2 and 3 fingers were cut by a 2 cm longitudinal incision and the flexor tendon sheath was incised, and the flexor digitorum profundus was released.These released tendons were sutured with 5-0 v prolene using modified Kessler's technique. The peritendinous sheath and skin were sutured and the extremity operated with circular cast was immobilized. Group B Working; 30 mg / kg ketamine and 1 ml 2% prilocaine were used for the digital block. After the sterile skin preparation, the left foot 2 and 3 fingers were cut by a 2 cm longitudinal incision and the flexor tendon sheath was incised , and the flexor digitorum profundus was released. These released tendons were sutured with 50 prolene using modified Kessler's technique. Then 0.25 cc % 1 methylene blue was injected around the repaired tendon and the tendon sheath and skin were sutured. The operated limb was immobilized with circular cast. Results: In group B after 4 weeks, the amount of adhesion was less histopathological and biomechanically than group A. After 6 weeks, the amount of adhesion was found to be less histopathological and biomechanically in group B than in group A. There was a difference in favor of group B in the 6th week between group B and 4th week in group B in terms of adhesion. Conclusion: It was observed that methylene blue had antiseptic, antimicrobial, antiinflammatory and antioxidant effects and it, also, decreased adhesion formation after tendon repair.