Covid-19 sürecinin dijital temas boyutu ve öğrencilere etkilerine ilişkin veli görüşleri
Views of parents on the digital contact dimension of the Covid-19 process and its effects on students
- Tez No: 804149
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY DİLCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Dijital bağımlılık, Dijital temas, Dijitanaliz, Covid-19, Digital addiction, Digital contact, Dijitanaliz
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda teknolojinin hayatımıza dahil olmasıyla birlikte, her alanda dijitalleşme ile karşı karşıya kaldık. İçinde bulunduğumuz dönemi“Dijital Çağ”olarak adlandırarak, adaptasyon sürecinde yer alırken Çin'in Wuhan kentinde başlayıp tüm Dünya'yı etkisine alan Coronavirus (Covid-19) sadece sağlık alanına değil teknoloji ve eğitim alanına da yeni bir pencere açtı. Pandemi sürecinde ülkelerde yaşanan karantina günleri, bireyleri teknoloji kullanımına teşvik etti. İhtiyaç doğrultusunda şekillenen dijital temas boyutları bireyin tüm yaşamını kuşattı. Bu çalışmada Covid-19 sürecinin dijital temas boyutu ve öğrenciler üzerindeki etkilerine ilişkin veli görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Covid-19 etkisini azaltmak amacıyla alınan önlemler kapsamında okullarda yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitim aktifleştirildi. Dijital nesneler aracılığıyla gerçekleştirilen uzaktan eğitimin öğrencilerin teknoloji kullanımında birtakım değişiklikler meydana getirmektedir. Bu değişiklikleri araştırmak; psiko-pedagojik açıdan, akademik performans açısından ve bağımlılık, iletişim becerisi gibi birçok boyuttan incelemek öğrenciler üzerindeki etkisini ortaya koyarak alana katkı sağlamakta ve çalışmanın önemini de vurgulamaktadır. 2020-2021 eğitim öğretim yılında Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullardan belirlenen n=723 veli çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini ise Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okul velileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu ise 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okul velilerinden (n=30) oluşmaktadır. Maksimum ulaşılabilir çalışma grubu yine amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen velilerden oluşmuştur. Bu çalışmada, nitel ve nicel araştırma yöntemleri tercih edilerek, karma desen kullanılmıştır. Bu nedenle araştırmada durum tespit çalışması yapılmıştır. Araştırmanın nicel verilerin toplanması için Dilci (2019) tarafından geliştirilen Dijitanaliz Tekniği kullanılmıştır. Nitel veriler için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve veriler online olarak Google Forms aracılığı ile elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen nicel verilerin analizinde sistem içerisinde uygun betimsel ve kestirimsel istatistiklerinde kullanıldığı Dijitanaliz Tekniği istatistik paket programı elektronik ortamda algo-ritmik bir sistemle gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler için ise betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların öğrenim gördükleri kademelere göre bağımlılık oranlarına bakıldığında ortaokul kademesindeki öğrenciler ilk sırada yer almaktadır. Lise kademesindeki öğrencilerin dijital bağımlılık oranını ilkokul kademesindeki öğrenciler takip etmektedir. Covid-19 sürecinde dijital temas alışkanlıklarının psiko-pedagojik açıdan ve iletişim becerisi açısından çocukları olumsuz etkilediği sonuçlara yansımaktadır. Akademik performans gelişimine etkisi ise hem olumlu hem olumsuz şeklinde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the inclusion of technology in our lives in recent years, we have been faced with digitalization in every field. While taking part in the adaptation process by naming the period we are in as the“Digital Age”, the Coronavirus (Covid-19), which started in Wuhan, China and affected the whole world, opened a new window not only in the field of health but also in the field of technology and education. Quarantine days in countries during the pandemic process encouraged individuals to use technology. Digital contact dimensions, shaped according to needs, have encompassed the entire life of the individual. In this study, it is aimed to examine the views of parents on the digital contact dimension of the Covid-19 process and its effects on students. As part of the measures taken to reduce the impact of Covid-19, face-to-face education was suspended in schools and distance education was activated. Distance education carried out through digital objects brings about some changes in students' use of technology. To investigate these changes; Examining from psycho-pedagogical perspective, academic performance and many dimensions such as addiction and communication skills contributes to the field by revealing its effect on students and also emphasizes the importance of working. In the 2020-2021 academic year, n=723 parents determined from the schools affiliated to Sivas Provincial Directorate of National Education constitute the sample of the study. The universe of the study consists of school parents affiliated to Sivas Provincial Directorate of National Education. The study group consists of school parents (n=30) affiliated to Sivas Provincial Directorate of National Education in the 2020-2021 academic year. The maximum achievable working group consisted of parents determined by purposive sampling method. In this study, qualitative and quantitative research methods were preferred and mixed design was used. For this reason, a case study was conducted in the research. The Digital Analysis Technique developed by Dilci (2019) was used to collect the quantitative data of the study. For qualitative data, a semi-structured interview form was prepared and the data were obtained online via Google Forms. In the analysis of the quantitative data obtained in the study, the Digital Analysis Technique statistical package program, which was used in appropriate descriptive and predictive statistics within the system, was carried out in an electronic environment with an algorithmic system. Descriptive analysis was used for qualitative data. As a result of the research, when the addiction rates of the participants according to the levels of education are examined, the students at the secondary school level are in the first place. The digital addiction rate of high school students is followed by primary school students. In the Covid-19 process, it is reflected in the results that digital contact habits negatively affect children in terms of psycho-pedagogical and communication skills. Its effect on the development of academic performance is seen as both positive and negative.