Cemal Reşit REY' in 'Enstantaneler' adlı eserinin müzikal analizi ve orkestra şefliği bakımından incelenmesi
A musical analysis and an examination of Cemal Reşit REY's'Enstantaneler' in terms of orchestra conducting
  1. Tez No: 804152
  2. Yazar: İSMAİL KUTAY MAKTAY
  3. Danışmanlar: PROF. RENGİM GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Cemal Reşit Rey, izlenimcilik, orkestra şefliği, Cemal Reşit Rey, Impressionism, Conducting, Orchestra
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet döneminin bestecilerinden biri olan Cemal Reşit Rey'in kısaca hayatı ve“Enstantaneler”isimli eseri incelenmiştir. Cemal Reşit Rey, Türk müziği ve batı klasik müziğini harmanlayarak önemli eserler bestelemiştir. Bestelemiş olduğu eserleri ile halka ulaşabilmeyi başarmıştır. Türk müziğini farklı şekillerde sunarak yeni ve çağdaş bir kimlik kazandırmıştır. İzlemiş olduğu özgün stil Cemal Reşit Rey'i diğer bestecilerden ayırmaktadır. İzlenimci olarak yazmış olduğu“Enstantaneler”eseri Çağdaş Türk Müziğinde önemli bir yere sahiptir. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde Cumhuriyet dönemi müziğinin gelişimi, üçüncü bölümde Cemal Reşit Rey'in hayatı ve müzikal anlayışı, dördüncü bölümde“Enstantaneler”eseri şeflik ve müzikal açıdan ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This review, the life of Cemal Reşit Rey who was one of the important composers of the Republican period and his work called“Enstantaneler”is revealed. Cemal Reşit Rey has composed important works by blending Turkish music and Western classical music. He succeeded in reaching the public with the works he In composed. It has given Turkish music a new contemporary identity by presenting it in different ways. The style he followed made Cemal Reşit Rey different from other composers. His work“Enstantaneler”which he wrote as an impressionist has an important place for Turkish contemporary music. In the first and second parts of the study, the development of the Turkish Republican Music era is explained, in the third part, Cemal Reşit Rey's life and musical understanding is revealed. In the fourth part,“Enstantaneler”is examined in detail in terms of orchestra conducting and musical understanding.