Parvoviral enteritis'li köpeklerde prokalsitonin, haptoglobin, seruloplazmin ve total sialik asit seviyelerinin belirlenmesi
Determination of procalcitonin, haptoglobin, ceruloplasmin and total sialic acid levels in DOGS with parvoviral enteritis
  1. Tez No: 804151
  2. Yazar: MUSTAFA ACET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAYDAR KIRMIZIGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Canine parvovirus, haptoglobin, prokalsitonin, seruloplazmin, total siyalik asit, Canine parvovirus, ceruloplasmin, haptoglobin, procalcitonin, total sialic acid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kanin parvoviral (CPV) enteritis tüm dünyada etkisini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir viral hastalıktır. Genellikle 0-6 aylık yavru ve yeterli bağışıklık kazanamamış köpeklerde şiddetli kusma ve kanlı ishal ile seyreder. Bu tez çalışması CPV ile enfekte köpeklerde akut faz proteinlerinden prokalsitonin, haptoglobin, seruloplazmin ve total siyalik asit seviyelerini araştırmak için yapıldı. Çalışmaya 15 CPV pozitif ve 15 kontrol grubu olmak üzere toplamda 30 köpek dahil edildi. Hem CPV pozitif olan köpeklerden hem de kontrol grubundan bir kez alınan kan örneklerinden hematolojik muayeneler ve prokalsitonin, haptoglobin, seruloplazmin, total siyalik asit seviyelerinin ölçümü yapıldı. Hasta ve kontrol grup arasında yapılan istatistiksel karşılaştırmada; hasta grupta hipertermi (P0.05) tespit edildi. Sonuç olarak parvoviral enteritisli köpeklerde hastalığın başlangıç dönemlerinde prokalsitonin ve seruloplazmin seviyelerinde fazla bir değişim olmadığı, sadece haptoglobin ve total siyalik asit seviyelerinde değişim olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Canine parvoviral (CPV) enteritis is an infectious and fatal viral disease that affects all over the World. It usually follows with severe vomiting and bloody diarrhea in puppies aged 0-6 months and dogs that have not gained sufficient immunity. This thesis study was conducted to investigate the levels of procalcitonin, haptoglobin, ceruloplasmin and total sialic acid from acute phase proteins in CPV-infected dogs. A total of 30 dogs were included in the study, including 15 CPV-positive and 15 control groups. Hematological examinations and measurement of procalcitonin, haptoglobin, ceruloplasmin, total sialic acid levels were performed from blood samples taken once from both CPV-positive dogs and from the control group. In the statistical comparison between the sick and the control group; hyperthermia (P0.05). As a result, it was concluded that there was not much change in procalcitonin and ceruloplasmin levels in dogs with parvoviral enteritis during the initial periods of the disease, there was changes only in haptoglobin and total sialic acid levels.