Optimization of water distribution system within tented camps
Çadir kamplar içerisinde su dağitim sisteminin optimizasyonu
  1. Tez No: 804156
  2. Yazar: ABDULLAH ALHAMAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE YETER GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Programlama, Yerçekimi Döngülü Ağlar, Çadır Kampları, Su Taşıma, Su Temini, Linear Programming, Gravity-looped Systems, Tented Camps, Water Trucking, Water Supplying
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu makale, su taşıma yönteminin uygun maliyetli ve sürdürülebilir bir sonucu olarak, çadırlı kamplarda verimli, optimize edilmiş ve yerçekimi döngülü bir su dağıtım sistemi önermektedir. Su taşımacılığı, suyun kamyonlarla kamplarda kurulan su depolarına taşınmasına dayanır. Bu yöntem, su sağlanması başka yollarla karşılanamadığında çadırlı kamplarda kullanılmaktadır. Su taşımacılığı, insanlar üzerinde su kaplarını çadırlarına taşımada bir yük oluşturur ve su kalitesi, özellikle SKK (Serbest Kalan Klor) etkin bir şekilde izlenemez. Suyun her bir çadıra verildiği önerilen su dağıtım ağı, tedarik sırasında su kalitesinin izlendiği göz önüne alındığında, tüm insanların kendilerine ayrılan suyu güvenli bir şekilde elde etmesini ve su taşıma yükünün hafifletilmesini sağlar. Yerçekimi döngülü ağ kurmanın maliyeti, boru çapını seçmek için Doğrusal Programlama optimizasyonu kullanılarak en aza indirilir. Önerilen Doğrusal Programlama yöntemi, Alperovits ve Shamir tarafından geliştirilmiş ve Goulter ve Coal tarafından değiştirilmiştir. Doğrusal formülasyonlar, EPANET'ten elde edilen sonuçlara göre MATLAB ile çözüldü. Suriye'de bulunan ve yaklaşık 1,020 kişiyi barındıran bir kamp vaka çalışması olarak seçildi. Optimizasyon sonrası çap değişiklikleri, hidrolik koşulların korunması ile toplam boru maliyetinin% 9.75 oranında azaldığı gözlemlenmiştir. Böyle optimize edilmiş bir su dağıtım sisteminin kurulması, çadırlı kamplarda su hizmetini iyileştirir ve suyun kalitesini izleyerek son tüketicilere güvenli bir şekilde su sağlar.
Özet (Çeviri)
This paper proposes an efficient, optimized, and gravity-looped water distribution system at tented camps as a cost-effective and sustainable replacement of the water trucking method. The water trucking depends on conveying water by trucks to water tanks set up within camps. This method is used at tented camps when providing water cannot be met in other ways. Water trucking causes a burden on people in carrying water containers to their tents, and water quality, particularly FRC (Free Residual Chlorine), cannot be monitored effectively. The proposed water distribution system, where water is supplied to each tent, ensures that all people obtain their allocated amount of water safely and alleviating the burden of carrying water, given that water quality is monitored during supply. The capital cost of installing the gravity-looped system is minimized by using Linear Programming optimization to select pipe diameters from a set of commercially. The method-Linear Programming- proposed was developed by Alperovits and Shamir and modified by Goulter and Coal. The linear formulations were solved by MATLAB, based on results obtained from EPANET. A camp, located in Syria, was chosen as a case study, which hosts about 1,020 people. Changes of diameter, after optimization, are observed where the total cost of pipes decreased by 9,75% with maintaining of hydraulic conditions. Installation of such an optimized water distribution system improves water service at tented camps and supplies water to end consumers safely with monitoring water's quality.