Osmanlı Devleti'nde kız çocuklarının eğitimi ve dönemine etki eden kadın öğretmenler (1850-1918)
Girls' education in the Ottoman Empire and the women teachers influencing the period (1850-1918)
  1. Tez No: 804227
  2. Yazar: RUKİYE ÇAĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Darülmuallimat, İnas, Kadın Öğretmen, Kız Çocuklarının Eğitimi, Mektep, Muallime, Darülmuallimat, Inas, Female Teacher, Girls' Education, School, Muallime
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmanın başlıca amacı; Osmanlı Devleti'nde uzun süre göz ardı edilen kız çocuklarının eğitiminin 1850 ve 1918 yılları arasında ne şekilde ele alındığını, 19. yüzyılda yetişen kadın öğretmenleri, bu öğretmenlerin Osmanlı eğitim hayatına ve sosyal hayata katkılarını açıklamaktır. Çalışma için ana kaynaklardan konu araştırılmış, Başkanlık Osmanlı Arşivi ve İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) veri tabanı üzerinden gerekli belgeler taranmıştır. Bunların dışında konuyla ilgili müstakil çalışmalar ve makaleler incelenmiştir. Osmanlı Devleti'nin eğitim tarihi 19. yüzyıla kadar erkek çocukların eğitim alabildiği kurumlar ile sınırlı bir incelemeye tâbidir. Çünkü sıbyan mektebi dışında herhangi bir kurum kız çocuklarına açık değildir. Kızların eğitimi hususunda 1859'da açılan kız rüşdiyeleri ile ilk adım atılmış, kız idadilerinin açılığı ile bu süreç devam etmiştir. Kızlar için açılan okullarda eğitim verecek kadın öğretmen olmadığından Darülmuallimat açılmış, böylece kadınlar öğretmen olma yolunda ilk adımı atmışlardır. Sonraki dönemlerde kadın öğretmenlere duyulan ihtiyaç artınca kadın öğretmen yetiştiren farklı okullar da açılmıştır. Nihayetinde II. Meşrutiyet Dönemi'nde kadınlara üniversite yolu açılmıştır. Eğitim alanında varlık gösteren kızlara, kadın öğretmenler yol gösterici olmuşlardır. Osmanlı Devleti'nin Tanzimat Dönemi'nde birçok alanda modernleşme çabasına girmesi toplumdaki kadın algısını değiştirmiş, bu durum kız çocuklarının eğitim alanında görünür olmasını sağlamıştır. Kadın öğretmenlerin varlığı hem nitelik hem de nicelik açısından kızların eğitimde daha yoğun hissedilmesini sağlamıştır. Kadın öğretmenlerin kızların okullaşma oranının artmasında gayretleri etkili olmuş fakat Osmanlı maarif sistemi içerisinde kız öğrenci sayısı istenen düzeyin altında kalmış, yeterli sayıya ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is; to explain how the education of girls, which was ignored for a long time in the Ottoman Empire, was handled between 1850 and 1918, and the women teachers who grew up in the 19th century, and the contributions of these teachers to Ottoman educational life and social life. For the study, the subject was researched from the main sources and the necessary documents were scanned through the Presidential Ottoman Archive and Islamic Research Center (ISAM) database. Apart from these, independent studies and articles on the subject were examined. Until the 19th century, the educational history of the Ottoman Empire was subject to a limited examination with the institutions where boys could receive education. Because any institution other than the Sıbyan School (Ottoman primary school) was not open to the girls. The first step was taken with the girls' junior high school (Ottoman secondary school) opened in 1859 in terms of girls' education, and this process continued with the opening of the girls' high schools. Since there were no female teachers to give education in the schools opened for girls, Darülmuallimat was opened, so that women took the first step towards becoming teachers. In the following periods, when the need for women teachers increased, different schools were opened to train women teachers. Finally, in the Second Constitutional Period, a way was opened to women for the university. Women teachers have been guiding the girls who have a presence in the field of education. The Ottoman Empire's efforts to modernize in many areas during the Tanzimat Period changed the perception of women in society, which made girls visible in the field of education. The presence of female teachers has made girls feel more intensely in education, both in terms of quality and quantity. The efforts of women teachers were effective in increasing the enrollment rate of girls, but the number of female students in the Ottoman education and training system remained below the desired level and a sufficient number could not be reached.