Narsistik kişilik özellikleri ve sosyal medya bağımlılık düzeyinin evlilik uyumu ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of narcissistic personality characteristics and social media addiction level with marriage harmony
- Tez No: 804228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Narsistik Kişilik Özellikleri, Sosyal Medya ve Sosyal Medya Bağımlılığı, Marriage, Marital Adjustment, Narcissistic Personality Traits, Social Media and Social Media Addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Araştırmada, narsistik kişilik özellikleri ve sosyal medya bağımlılığının evlilik uyumuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini; Türkiye genelinde yaşayan 409 evli kişilerden oluşmuştur. Katılımcıların, demografik bilgilerini öğrenmek amacıyla“Demografik Bilgi Formu”, narsisistik kişilik özelliklerini ölçmek için“Narsistik Kişilik Envanteri-NKE”, evli bireylerin sosyal medya bağımlılığını bulabilmek amacıyla“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği - .Yetişkin Formu (SMBÖ-YF)”ve evlilik uyum düzeylerini ölçmek amacıyla“Evlilikte Uyum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analiz edilirken bağımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Evlilik uyumunun cinsiyete göre farklılaşmadığı bulunmuştur. 0-5 yıl arası evli olan katılımcıların evlilik uyumu düzeylerinin, 6-10 yıl ve 11 yıl ve üzeri evli olanlardan anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Kötü ekonomik düzeye sahip kişilerin evlilik uyumu düzeylerinin, orta ve iyi düzeye sahip kişilerinden anlamlı düzeyde düşük olduğu bulunmuştur. Evlilik uyumunun kişinin kendi günlük sosyal medya kullanım süresine göre farklılaşmadığı ancak eşinin günlük sosyal medya süresine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. 2 saatten az sosyal medya kullanan eşlere sahip kişilerin evlilik uyumu düzeylerinin, 4 saat üstü kullanan eşe sahip kişilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Sosyal medya bağımlılık düzeyinin evlilik uyumunu negatif yönde yordadığı saptanmıştır.Narsisim düzeyi evlilik uyumunu negatif yönde yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine the effects of narcissistic personality traits and social media addiction on marital adjustment. The sample of the research; It consisted of 409 married people living in Turkey.“Demographic Information Form”to learn the demographic information of the participants,“Narcissistic Personality Inventory- NPI”to measure narcissistic personality traits,“Social Media Addiction Scale-.Adult Form (SMDS-YF)”to find the social media addiction of married individuals, and marital adjustment“Marriage Adjustment Scale”was used to measure the levels of While analyzing the data, independent t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation analysis and multiple regression analysis were performed. It was found that marital adjustment did not differ according to gender. It was found that the marital adjustment levels of the participants who were married for 0-5 years were significantly higher than those who were married for 6-10 years and 11 years or more. It was found that the marital adjustment levels of people with poor economic status were significantly lower than those with moderate and good levels.It was determined that marital adjustment did not differ according to the person's own daily social media usage time, but differed significantly according to his spouse's daily social media time. It was determined that the marital adjustment levels of the spouses who use social media for less than 2 hours are significantly higher than those who use social media for more than 4 hours. It was found that the level of social media addiction negatively predicted marital adjustment. It was found that narcissism level negatively predicted marital adjustment.