Avrupa Birliği'nin enerji politikasının şekillenmesinde Rusya faktörü: Bir aktör analizi
The Russia factor in shaping the energy policy of the European Union: An actor analysis
  1. Tez No: 804284
  2. Yazar: METE ALPKAN KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM BUDAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Güvenliği, Rusya Federasyonu, Avrupa Birliği, Energy Security, Russia, European Union
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
AB'nin Rusya Federasyonu'nun Kırım'ın ilhakından önce ve sonra nasıl bir çerçeveye oturttuğu, AB enerji politikasında güvenlikleştirilmiş bir oy birliği ve önceki iç görüş ayrılıkları göz önüne alındığında karbonsuzlaştırmanın arkasındaki güdüleri ve teşvikleri Avrupa'nın gaz bağımlılığını göz önünde bulundurarak Rus ilişkilerine bağlı olmaktadır. 2022 Ukrayna işgali göz önüne alındığında 2014 ilhakını potansiyel bir katalizör olarak görüp AB içinde başlatılan geçmiş retorik değişimi incelemek önemlidir. AB'ye ulaşan Rus enerji akışı, Ukrayna gibi önemli koridor ülkelerinden geçtiği için giderek daha az tahmin edilebilmektedir. AB'nin bir enerji kriziyle mücadele etmesi ve güvenilmez bir enerji sağlayıcısı ile bağlantılı olması nedeniyle son AB-Rusya Federasyonu normatif yörüngelerine genel bir bakış gerekli hâle gelmektedir. Karşılıklı bağımlılığın, kırılganlığın ve politika değişikliğine duyarlılığın devletlerin refahını belirlediği enerji ilişkilerinde AB ve Rusya Federasyonu iki önemli aktördür. 2011-2016 yılları arasındaki AB-Parlamento politikası; brifinglerine, komisyon çerçevelerine ve ikili AB-Rusya Federasyonu yol haritalarına üç sonuç çerçevesiyle uygulanmaktadır. Sonuç, AB'de Rusya Federasyonu Federasyonu'nu“Dost Öteki”olarak algılamaktan“Düşman Öteki”ye doğru tutum değişikliklerine işaret etmektedir. Bu, enerji güvenliği ve politikalarında kısmen dekarbonizasyonda kendini göstermektedir. Her üç çerçeve de AB'nin Rusya Federasyonu Federasyonu'nu normatif ve sözleşmeye dayalı bir ihlalci olarak çerçevelediği, enerji politikasında ideolojik çatlakların genişlediği, batık maliyetler ve taahhütlerle yerleşik bir AB-Rusya Federasyonu ikili ilişkisini ima etmektedir. Rusya Federasyonu ve AB enerji politikaları bağlamında her ne kadar birbirilerine karşı zıt politikalar sergilemiş olsalar da aslında çıkar noktasında ortak hareket ettikleri bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
Given how the EU has framed Russia before and after the annexation of Crimea, a securitized consensus in EU energy policy, and previous internal divergences, the motives and incentives for decarbonization depend on Russian relations, taking into account Europe's gas dependency. Considering the 2022 invasion of Ukraine, it is important to see the 2014 annexation as a potential catalyst and examine the past rhetorical shifts initiated within the EU. Russian energy flows to the EU are increasingly less predictable as they pass through key corridor countries such as Ukraine. An overview of recent EU-Russia normative trajectories becomes necessary as the EU is tackling an energy crisis and is linked to an unreliable energy supplier. The EU and Russia are two important actors in energy relations, where mutual dependence, fragility and sensitivity to policy change determine the welfare of states. EU-parliamentary policy between 2011-2016; It is applied to briefings, commission frameworks and bilateral EU-Russia roadmaps with three conclusions frameworks. The result points to the attitude changes in the EU from perceiving Russia as a“Friendly Other”to an“enemy Other”. This is reflected, in part, in decarbonization in energy security and policies. All three frameworks imply an established EU-Russia bilateral relationship with sunk costs and commitments, with the EU framing Russia as a normative and contractual violator, widening ideological cracks in energy policy. Although Russia and the EU have displayed opposing policies against each other in the context of energy policies, it is known that they actually act together in the point of interest.