Sendika hakkı ve özgürlüğü kapsamında ILO sözleşmelerinin ve tavsiye kararlarının Türk iş hukukuna uygulanması sorunu
The issue of applying ILO convention and recommendations to Turkish labour law within the scope of the trade union right and freedom of association
- Tez No: 804374
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REFİK KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sendika hakkı, sendika özgürlüğü, ILO normları, sendikal örgütlenme, toplu pazarlık
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sendika hakkı, özellikle çalışanlar için büyük bir önem arz eden, birçok uluslararası belgede güvence altına alınan sosyal haklardandır. Uluslararası Çalışma Örgütü Sö zleşmeleri'nde de (ILO) sendika hakkına yer verilmiş; taraf ülkeler bakımından sendika hakkının etkin kullanılmasına ve korunmasına yönelik tedbirler alınması öngörülmüştür. ILO'nun sendika hakkı ve özgürlüğüne ilişkin sözleşmelerine taraf olan ülkemiz, I LO'nun denetimine tabi tutularak eleştirilere maruz kalmış; bu eleştirileri n karşılanması ve toplu iş hukuk u sistemimizi n daha ileriye taşınması amacıyla 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 7/11/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ILO'nun söz konusu eleştirilerini karşılaması beklenen 6356 sayılı Kanun' un bazı hükümleri uluslararası alanda eleştirilmeye devam etmektedir . Bu çalışmanın amacı, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda yer alan sendikal örgütlenme, sendikal gü venceler, toplu pazarlık ve toplu iş uyuşmazlıklarına ilişkin düzenlemelerin tarafı olduğumuz Uluslararası Çalışma Örgütü 'nün ( Sözleşme ve Tavsiye Kararları çerçevesinde değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
The right to unionize is one of the social rights guaranteed in many international instruments, which is particularly important for workers. The International Labor O rganization Conventions also include the right to freedom of association and stipulate that the state parties shall take measures to ensure the effective exercise and protection of the right to freedom of association. The legislation of our country, which is a party to the ILO conventions on the right and freedom of association, has been subjected to criticism by being subjected to the Organization's supervision; the Law No. 6356 on Trade Unions and Collective Bargaining Agreements entered into force on 7/1 1/2012 in order to meet these criticisms and to move our collective labor law system forward. Some provisions of Law No. 6356, which was expected to meet the ILO's criticisms, continue to be criticized internationally. The purpose of this study is to evalu ate the regulations on trade union organization, trade union guarantees, collective bargaining and collective labor disputes in the Law No. 6356 on Trade Unions and Collective Bargaining Agreements within the framework of International Labor Organization C onventions and Recommendations to which we are a party. Keyw ords: Trade union right, freedom of association, ILO norms, trade union organization, collective bargaining.