The examination of the moderating role of psychological resilience on the relations of perceived work-life balance and job-related stress with work engagement
Algılanan iş-yaşam dengesi ve iş stresinin işe tutkunluk ile ilişkilerinde psikolojik dayanaklığın düzenleyici rolünün incelenmesi
- Tez No: 804373
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş-yaşam dengesi, işle ilgili stres, işe tutkunluk, psikolojik dayanıklılık, Work-life balance, job-related stress, work engagement, psychological resilience
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki çeşitli sektörlerdeki 157 çalışan arasındaki iş-aile yaşamı dengesi, işle ilgili stres, psikolojik direnç ve işe bağlılık ilişkisini araştırdı. Çalışma, bir çevrimiçi anket aracılığıyla veri topladı ve tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi ve güvenirlik analizi yaptı. Daha sonra, önerilen modeli test etmek için korelasyon ve regresyon analizleri yapıldı. Bulgular, iş-aile yaşamı dengesinin işe bağlılığı pozitif olarak etkilediğini, işle ilgili stresin ise işe bağlılığı olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Psikolojik direnç bu ilişkileri kısmen aracılık eder ve düzenler. Çalışma, iş-aile yaşamı dengesinin, işletmenin çalışanların refahını teşvik etmek ve iş tatminini artırmak için ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. İşle ilgili stresin çalışan bağlılığını ve motivasyonunu azaltma etkisini onaylar. Ek olarak, çalışma, iş-aile yaşamı dengesi ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi ve işle ilgili stres ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi aracılık eden ve düzenleyen psikolojik direncin önemini onaylar. Bu çalışmanın pratik sonuçları kurumlar için ilgilidir. Kurumlar, çalışanların iş-aile yaşamı dengesini sağlamalarına, işle ilgili stresi azaltmalarına ve psikolojik direnci artırmalarına yardımcı olmak için kaynaklar ve destek sağlayarak çalışan refahına öncelik verebilirler. Kurumlar ayrıca, otonomi, sosyal destek ve kişisel ve mesleki büyüme fırsatları gibi iş kaynaklarını sağlayarak işe bağlılığı artırabilirler.
Özet (Çeviri)
This study was exploring the assosiations between work-life balance, job-related stress, psychological resilience, and work engagement among 157 employees who are based in the United Arab Emirates and work in various sectors. The study data was collected through an online survey. Following that, descriptive statistics, factor analysis, and reliability analysis were conducted. Subsequently, correlation and regression analyses were conducted to inspect the proposed model. The findings suggest that work-life balance is positively related to work engagement, while job-related stress is negatively correlated to work engagement. Psychological resilience partially moderates these relationships. This study shows the importance of promoting employee well-being. It could be done by creating a supportive work climate with work-life balance, job-related stress management, and psychological resilience as the main values. The study provides empirical evidence to support previous research that has shown the significance of work-life balance in promoting employee well-being and work engagement. It also confirms that an occupational stress reduces employee engagement and motivation. Additionally, the study reassures the importance of psychological resilience in moderating the associations between work-life balance and work engagement, and between job-related stress and work engagement accordingly. The implications of this study are relevant for organizations of different sizes and operating in various domains as well as for teams and individuals. Organizations can set an employee well-being as an priority by providing resources to achieve work-life balance, reduce job-related stress, and promote psychological resilience. Work engagement can also be promoted by providing various job resources such as possibility for the professional growth, recognition of good performance, autonomy, flexibility and social support.