The effects of temozolomide and caffeic acid combination on glioblastoma spheroids
Temozolomid ve kafeik asit kombinasyonunun glioblastoma sferoidleri üzerine etkileri
- Tez No: 804405
- Danışmanlar: PROF. DR. EVREN ÖNAY UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Genetik, Onkoloji, Biochemistry, Genetics, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Temozolomide, Caffeic Acid, glioma, Heat Shock proteins, combination therapy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kanser, dünya genelinde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olarak bildirilmektedir. Bu nedenle, bu hastalığın daha iyi anlaşılması ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi açısından in vitro testler özellikle önem arz etmektedir. İnvaziv tümörlerden biri olan glioblastoma için tedavi seçenekleri cerrahi, kemoterapi ve radyoterapiyi içermektedir. Uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen hastaların ortalama yaşam süresi 14,6 aydır. Bu bağlamda araştırmacılar daha etkili tedaviler için farklı stratejilere yönelmektedir. Son yıllarda kanser hücreleri üzerine yapılan araştırmalarda, üç boyutlu kültür yöntemlerinin kullanımının arttığı görülmektedir. Sferoidler, canlı bir hücre ortamının koşullarını iki boyutlu bir hücre modelinden daha iyi simüle eden, bir tür üç boyutlu hücre modellemesidir. Özellikle kanser hücrelerindeki değişikliklerin araştırılmasında kullanılan önemli stratejilerden biri olarak kabul görmektedir. Doğal veya sentetik olarak elde edilen birçok antioksidan bileşik üzerinde yapılan çalışmalar, fenolik ve antosiyanin bileşikleri arasında sınıflandırılan bazı antioksidanların, farklı kanser türleri üzerinde antikanser özellikler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Son yıllarda kemoterapötik ilaçlarla birlikte uygulanan bazı antioksidan bileşiklerin kanser tedavisinde daha etkili olabileceği vurgulanmaktadır. Günümüzde farklı kanser türleri için yeni tedavi stratejileri geliştirebilmek amacıyla farklı kombinasyonlar denenmektedir. Bu tez çalışmasında, antioksidan özelliği bilinen kafeik asit (CA) ve glioma tedavisinde kullanılan temozolomid (TMZ) ajanları tek başına ve/veya kombine şekilde, hem tek tabakalı glioblastoma hücrelerine hem de glioblastoma sferoid hücre modeline uygulandı. Hücrelere uygulanan bu ajanların toksik etkileri MTT analizi ile değerlendirilerek, ileri analizlerde kullanılacak konsantrasyonlar belirlendi. Seçilen konsantrasyonlarda ajanlar hücrelere ve sferoidlere uygulanarak, apoptotik yolakta rol oynayan bazı apoptotik proteinlerin (Bax, Bcl2 ve Pro-Caspase-3) ve Hsp (HSP60, HSP70 ve HSP90)'lerin ekpresyon seviyelerindeki değişimler incelendi. İki boyutlu ve sferoid hücrelere uygulanan kombine terapinin, hücreiçi HSP seviyelerini düşürdüğü görüldü. Ayrıca elde edilen sonuçlar hücrelere uygulanan CA ve TMZ kombinasyonunun, hücrenin apoptoza yöneliminde, sadece TMZ uygulanmasına kıyasla daha etkili olduğunu ortaya koydu. Hem iki boyutlu hem de üç boyutlu sferoid hücreler üzerinde gerçekleştirilen olan bu çalışma, tedavi yönteminin etkinliğinin ortaya konulmasına ve yeni tedavi stratejilerini geliştirilmesine yardımcı olabilir. Anahtarlik kelimeler: Temozolomid, kafeik asit, glioma, stres proteinleri, kombine terapi
Özet (Çeviri)
Cancer has been stated as one of the originating causes of deaths mostly death, so in vitro tests are especially important for better understanding of this disease and access to treatment options. Treatment options for glioblastoma, which is one of the invasive tumors, include surgery, chemotherapy and radiotherapy. Despite all the treatment methods applied, the average life expectancy of the patients is 14.6 months. In this context, researchers are turning to different strategies for more effective treatments. The use of three-dimensional culture has increased in recent years, especially in studies on cancer cells. Spheroids are a type of three-dimensional cell modeling that better simulates the conditions of a living cell environment than a two-dimensional cell model. It is one of the important strategies used especially in the investigation of changes in cancer cells. Studies on many naturally or synthetically obtained antioxidant compounds have revealed that some antioxidants classified between phenolic and anthocyanin compounds have anticancer properties on different types of cancer. In recent years, it has been determined that some antioxidant compounds applied in combination with chemotherapeutic drugs may be more effective in cancer treatment. Currently, many studies are carried out in order different types of cancer. In this thesis, caffeic acid (CA) with known antioxidant properties and temozolomide (TMZ) agents used in the treatment of glioma were applied alone and/or in combination to both monolayer glioblastoma cells and glioblastoma spheroid cell model. The toxic effects of these agents applied to the cells were evaluated by MTT analysis, and the concentrations to be used in further analysis were determined. The changes in the expression levels of some apoptotic proteins (Bax, Bcl2, and Pro-Caspase-3) and HSPs (HSP60, HSP70, and HSP90) that play a role in the apoptotic pathway were examined by applying the agents at selected concentrations to the cells and spheroids. Combined therapy applied to two-dimensional and spheroid cells was found to reduce intracellular HSP levels. In addition, the results revealed that the combination of CA and TMZ applied to the cells was more effective in the orientation of the cell to apoptosis compared to the application of TMZ alone. This study, which is performed on both two-dimensional and three-dimensional spheroid cells, may help to demonstrate the effectiveness of the treatment method and to develop new treatment strategies.