Çocuk futbol ( grassroots) antrenmanlarının reaksiyon süratine etkisi
The effect of child football (grassroots) training on reaction speed
  1. Tez No: 804605
  2. Yazar: FEYYAZ ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA YONCA SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Grassroots, Egzersiz, Reaksiyon Zamanı, Altyapı, Football, Grassroots, Exercise, Reaction Time, Infrastructure
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Grassroots futbol her geçen gün değeri artan ve hayatımızın bir parçası olan çok önemli bir altyapı projesi olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Bu araştırma ülkemizde bu sporun önemini vurgulamak, taban futboluna katkı sağlamak ve gelişim sürecinin önemli parçası olan reaksiyon süratinin etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmış ve farklı antrenman yöntemleri ile antrenman yapan sporcuların reaksiyon hızına ne derece etki ettiğini ortaya koymak için yapılmıştır. Reaksiyon süratinin gelişime en açık olduğu grup 10-12 yaş grubudur. Bu verileri doğrulamak amacıyla Van İli Ahmet Yesevi Bist Ortaokulu öğrencilerinden hiçbir antrenman programına dâhil olmayan 10-12 yaş arası 30 (15+15) erkek sporcudan (deney grubu ve kontrol grubu) oluşan bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Deney grubunun 8 haftalık çalışma (birinci test ve son test) öncesi ve sonrasında ölçümler alınmıştır. Aynı gün kontrol grubu ölçümleri alınarak kayıt altına alındı ancak kontrol grubuna program uygulanmamıştır. Deney grubunun antrenman süresi ise 8 haftalık süreçte haftada 3 gün ve günde 1 saat farklı antrenman programları şeklinde uygulanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS paket programları kullanılarak yapılmıştır. Sonuç verilerinin normal dağılıp dağılmadığını kontrol etmek için Skwness-Kurtosis testi kullanıldı. Araştırmaya katılan sporcuların demografik özelliklerine ilişkin yüzde ve frekans analizleri yapılmıştır. Ayrıca eşleştirilmiş t-testleri ve lineer regresyon testleri kullanıldı. Çalışma grubu antrenmanlarının reaksiyon hızına etkisini incelemek için kullanılan parametrik testlerdir. Sonuçların istatistiksel anlamlılığının (P < 0.05) olduğu varsayılmıştır. Çalışmada, test grubundaki sporcuların 8 haftalık bir antrenman programı sonrasında ilk ve son ölçümlerinin reaksiyon süresi değerleri karşılaştırıldı. Bu sonuçlar, deney grubunda 8 haftalık eğitimden sonra sağ ve sol ayaklara ait işitsel ve görsel reaksiyon hızlarının ilk ve son ölçümleri arasında anlamlılık düzeyi (p 0.05) bulunamamıştır. Çalışma dikkate alındığında, 8 haftalık kuvvet antrenmanının sporcularla ilgili birçok parametrede (işitsel ve görsel tepkiler, zıplama, esneme, hız skoru ve bacak kuvvet esneme) etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Kuvvet antrenmanında eğitilen sporcuların daha iyi reaksiyon hızlarına sahip olduğu bulunmuştur. Antrenman rejimlerinde yer alan ve direnç antrenmanlarının erkek sporcular (10-12 yaş grubu) üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bu çalışma literatür açısından bilgilendirici olup, daha detaylı bir yol haritası çizmek adına farklı yaş grupları ve kadın sporcuların değerlendirilmesi literatüre fayda sağlayacaktır. Bu tür araştırmaların farklı bireyler üzerinde yapılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Grassroots football has been and continues to be a very important infrastructure project, which is a part of our lives, whose value is increasing day by day. This research was carried out to emphasize the importance of this sport in our country, to contribute to football and to reveal the effect of reaction speed, which is an important part of the development process, and to reveal how much it affects the reaction rate of athletes who train with different training methods. The group in which the reaction speed is most open to improvement is the 10-12 age group. In order to verify these data, a study group consisting of 30 (15+15) male athletes (experimental group and control group) between the ages of 10-12 who were not included in any training program from Van Province Ahmet Yesevi Bist Secondary School students was formed. Measurements were taken before and after the 8-week study (first test and post test) of the experimental group. On the same day, the control group measurements were taken and recorded, but the program was not applied to the control group. The training period of the experimental group was applied in the form of different training programs for 3 days a week and 1 hour a day during the 8-week period. Statistical analysis of the data obtained at the end of the study was made using SPSS package programs. The Skwness-Kurtosis test was used to check whether the outcome data were normally distributed. Percentage and frequency analyzes were made regarding the demographic characteristics of the athletes participating in the research. In addition, paired t-tests and linear regression tests were used. They are parametric tests used to examine the effect of study group training on reaction rate. Statistical significance of the results was assumed (P < 0.05). In the study, the reaction time values of the first and last measurements of the athletes in the test group after an 8-week training program were compared. These results showed that there was a significance level (p 0.05) between the first and last measurement. Considering the study, it was concluded that 8-week strength training was effective in many parameters (auditory and visual responses, jumping, stretching, speed score and leg strength stretching) related to athletes. Athletes trained in strength training have been found to have better reaction rates. This study, in which the effects of resistance training in training regimens and resistance training on male athletes (10-12 age group) are investigated, is informative in terms of the literature, and it will benefit the literature to evaluate different age groups and female athletes in order to draw a more detailed roadmap. It would be useful to conduct such studies on different individuals.