Öğretmenlerin örgütsel destek algıları ile örgütsel yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' perception of organizational support and levels of organizational creativity
  1. Tez No: 804685
  2. Yazar: MELTEM ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET ZAFER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational support, organizational creativity, teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaokul kademesindeki devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel destek algıları ile örgütsel yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yapılan bu araştırmayla birlikte öğretmenlerdeki örgütsel destek algısının ve örgütsel yaratıcılık kavramının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinin Esenyurt ilçesindeki Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir ve araştırmaya 392 öğretmen katılım göstermiştir. Verilerin toplanmasında öğretmenlere Demografik Bilgi Formu, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği ve Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analiz işlemlerine geçmeden verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmıştır. Toplanan veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler uygulanmıştır. Analiz sürecinde frekans, ortalama, minumum-maksimum puanlar, standart sapma, yüzde, ortalama, t testi, tek yönlü varyans (Anova) analizi, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin örgütsel destek algısı cinsiyet ve medeni durum değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir fark göstermediği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte örgütsel destek öğretmenlerin yaş, kıdem, okul türü ve branş değişkenine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Örgütsel yaratıcılık yaş, cinsiyet, medeni durum, okul türü, kıdem yılı ve branş değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektir. Öğretmenlerin“Algılanan Örgütsel Destek”ile“Örgütsel Yaratıcılık”ve Örgütsel yaratıcılık ölçeğinin bireysel, yönetsel ve toplumsal alt boyut puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki vardır. Örgütsel destek ölçek puanları örgütsel yaratıcılık ölçek puanlarındaki değişimin %15,7'sini açıkladığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel destek algılarının örgütsel yaratıcılık düzeylerini pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı biçimde etki ettiği tespit edilmiştir. Anahtar kelimler: Örgütsel destek, örgütsel yaratıcılık, öğretmenler
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to examine the relationship between the perceptions of organizational support and organizational creativity levels of teachers working in primary and secondary schools affiliated to the Ministry of National Education. With this research, the perception of child support in the teacher and the concept of imagination do not show a pattern representation according to demographic variables. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of the research consists of teachers affiliated to the Directorate of National Education in the Esenyurt district of Istanbul. The sample of the research was determined by simple random sampling method and 392 teachers participated in the research. There is a moderate positive correlation between teachers'“Perceived Organizational Support”and individual, managerial and social sub-dimension scores of“Organizational Creativity”and Organizational creativity scale. Demographic Information Form, Perceived Organizational Support Scale and Organizational Creativity Scale were used to collect the data. Before the analysis of the data, it was checked whether the data showed a normal distribution. Since the collected data showed normal distribution, parametric tests were applied. During the analysis process, frequency, mean, minimum-maximum scores, standard deviation, percentage, mean, t-test, one-way analysis of variance (Anova), correlation and regression analysis were performed. As a result of the research, it was revealed that teachers' perception of organizational support did not show a statistically significant difference according to gender and marital status. However, organizational support shows significant differences according to teachers' age, seniority, school type and branch variable. Organizational creativity shows a significant difference according to age, gender, marital status, school type, seniority and branch variable. There is a moderate positive correlation between teachers'“Perceived Organizational Support”and individual, managerial and social sub-dimension scores of“Organizational Creativity”and Organizational creativity scale. It was determined that organizational support scale scores explained 15.7% of the change in organizational creativity scale scores. It has been determined that teachers' perceptions of organizational support have a statistically significant positive effect on their organizational creativity levels.