Lise öğrencilerinin psikolojik kırılganlık ve psikolojik esneklik düzeyleri arasındaki ilişkide öz anlayışın aracı rolü
The mediating role of self compassionin the relationship between psychological vulnerability and psychological flexibility levels of high school students
  1. Tez No: 804728
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN AVŞAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik kırılganlık, Öz-anlayış, Psikolojik esneklik, Yapısal eşitlik modeli, Psychological vulnerability, Self-compassion, psychological flexibility, Structural equation model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin psikolojik kırılganlık ve psikolojik esneklik düzeyleri arasındaki ilişkide öz-anlayışın aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz Döneminde Konya ili merkez ilçede, lise düzeyinde bir okulun 9. ve 10. ve 11. sınıflarında öğrenim gören 726 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların 387'si (%53) kız, 339'u (%47) erkek öğrenciden meydana gelmektedir. 15-17 yaş aralığında yer alan öğrencilerin yaş ortalaması 16.1'dir. 222'si lise 1. sınıf öğrencisi, 211'i lise 2. sınıf ve 293'ü lise 3. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcılara“Kişisel Bilgi Formu”,“Psikolojik Kırılganlık Ölçeği”,“Psikolojik Esneklik Ölçeği”ve“Öz Anlayış Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen veriler yapısal eşitlik modeliyle analiz edilmiştir. Uygulanan yapısal eşitlik modeli sonucunda öz-anlayışın, psikolojik kırılganlık ve psikolojik esneklik arasındaki ilişkide kısmi aracı role sahip olduğu görülmüştür. Diğer bir ifade ile psikolojik kırılganlığın doğrudan ve öz-anlayış aracılığıyla psikolojik esnekliği yordadığı bulunmuştur. Ayrıca gerçekleştirilen bootstrapping işlemi sonrasında psikolojik kırılganlık ve psikolojik esneklik arasında öz-anlayışın aracılığının anlamlı olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve bundan sonra yapılacak araştırmalar ve alanda çalışanlar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of self-compassion in the relationship between high school students' levels of psychological vulnerability and psychological flexibility. The study group of the research consists of 726 students studying in the 9th, 10th and 11th grades of a high school in the central district of Konya in the Fall Term of the 2021-2022 Academic Year. Of the participants, 387 (53%) female and 339 (47%) male students. The average age of students in the 15-17 age range is 16.1. It consists of 222 high school freshmen, 211 high school sophomores, and 293 high school 3rd year students.“Personal Information Form”,“Psychological Vulnerability Scale”,“ Psychological Flexibility Scale”and“Self-Compassion Scale”were applied to the participants. The obtained data were analyzed with the structural equation model. As a result of the structural equation model applied, it was seen that self-compassion had a partial mediating role in the relationship between psychological vulnerability and psychological flexibility. In other words, it was found that psychological vulnerability directly and through self-compassion predicted psychological flexibility. In addition, it was observed that the mediation of self-compassion was significant between psychological vulnerability and psychological flexibility after the bootstrapping process. The findings obtained as a result of the research were discussed within the framework of the relevant literature and suggestions were made for future research and those working in the field.