Çizgelerin düzlemsel gösterilimlerinin elde edilmesi
Obtaining planar view of graphs
  1. Tez No: 804747
  2. Yazar: UĞUR ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VECDİ AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Graph, OpenCV, Planar Graph, Image Processing, Graphml
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Evrendeki tüm nesneleri ve bunların aralarındaki ilişkileri çizgelerle modellemek mümkündür. Bu modellemeler kullanılarak analizler yapılabilir, bilimsel hesaplamalar daha hızlı çözülebilir, veriler depolanabilir. Örneğin internet, elektrik ve doğalgaz altyapıları gibi kritik sistemler bir çizge modeliyle temsil edilebilmektedir. Çizge olarak modellenen nesneler arasındaki ilişkiler üzerinde analiz yapmak ilişkileri anlaşılır ve yalın hale getirmek için çizgelerin düzlemsel gösterimleri büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, karmaşık çizgeleri görüntü işleme algoritmaları kullanarak analiz etmek ve analiz sonucunda kolay herkesin kavrayabileceği bir düzlemsel çizgenin düzlemsel görünümünü sağlamak hedeflenmiştir. OpenCV kütüphanesi çizgelerin tepe noktalarını belirleme konusunda başarılı sonuçlar vermektedir fakat ayrıtları belirleme konusunda yeterli olmadığı gözlenmiştir. Bu amaç için görüntü işleme algoritmalarının hatalarının bu çalışma özelinde giderilmesi ve optimize edilmesi için bir çalışma yapılmıştır. Matplotlib gibi çizge görselleştirme yapılabilen kütüphaneler graphml gibi veri formatlarını görüntü haline getirmek konusunda başarılıdır fakat Png veri formatındaki dosyayı işlemek için uygun değildir. Tez çalışmasının ikinci fazında optimize edilen ayrıt ve tepe noktalarının, matplotlib kütüphanesinin işleyebileceği uygun bir veri formatı getirilmesi için çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda sisteme iletilen resim dosyasının işlenerek çizge modelinin çıkarılması ve sonrasında eğer çizge düzlemsel çizge ise çizgenin düzlemsel görünümünün elde edilmesi amaçlanmıştır. Anahtar: Çizge, OpenCV, Düzlemsel Çizge, Görüntü İşleme, Graphml
Özet (Çeviri)
It is possible to model all objects in the universe and their relationships with graphs. Analyzes can be made using these models, scientific calculations can be solved faster, and data can be stored. For example, critical systems such as internet, electricity and natural gas infrastructures can be represented with a graph model. The planar representation of the graphs is of great importance in order to analyze the relations between the objects modeled as graphs and to make the relations understandable and simple. In this thesis, it is aimed to analyze complex graphs using image processing algorithms and to provide a planar view of a planar graph that can be easily understood by everyone as a result of the analysis. The OpenCV library gives successful results in determining the vertices of the graphs, but it has been observed that it is not sufficient to determine the edges. For this purpose, a study has been carried out to eliminate and optimize the errors of image processing algorithms in this study. Graph visualization libraries such as matplotlib are good at rendering data formats such as graphml, but are not suitable for processing files in Png data format. In the second phase of the thesis work, the optimized edges and vertices have been studied to bring a suitable data format that the matplotlib library can handle. At the end of the study, it is aimed to extract the graph model by processing the image file transmitted to the system and then to obtain the planar view of the graph if the graph is a planar graph.