Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı (Ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. sınıflar) on birinci sınıf kazanımlarının öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına ilişkin düşünceleri ile uyumu
Religious Culture and Ethics curriculum (9th, 10th, 11th and 12th grades of secondary education) compatibility of eleventh grade achievements with students' thoughts on interests and needs
- Tez No: 804901
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, DKAB Dersi Öğretim Programı, öğrenci ilgi, ihtiyaç ve beklentisi, Religious education, RCME Course Curriculum, student interest, needs and expectations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma, on birinci sınıf DKAB dersi 2018 Öğretim Programı kazanımlarının, öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve beklentileri ile uyumunu ortaya çıkarma amacıyla yapılmıştır. Araştırma Kayseri il merkezinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde giriş ve yöntem kısımları bulunmaktadır. Giriş kısmı; araştırmanın problemini, amacını, önemini ve sınırlılıkları ile literatür değerlendirmesini içermektedir. Yöntem kısmı; araştırmanın evren ve örneklemini, veri toplama araçlarının oluşturulmasını, verilerin toplanmasını, çözümlenmesini ve değerlendirilmesini kapsamaktadır. İkinci bölümde araştırmanın bulguları ve yorumları ile sonuç ve öneriler kısımları yer almaktadır. Bu çalışma anlama, doğrulama genişliği ve derinliği sağlanması amacıyla nitel ve nicel araştırma bileşenlerinin bütünleştirildiği karma bir araştırmadır. Araştırmanın sonuçlarına göre DKAB dersi on birinci sınıf kazanımları genel olarak öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve beklentilerine uygundur. Ancak öğrencilerden bazıları, ders uygulamalarından, öğretmen anlayış ve tutumlarından kaynaklanan eksikliklerden dolayı kazanımların bir kısmının derste yeteri kadar öğrenilemediğini düşünmektedirler. Ayrıca öğrencilerin dünya hayatı ve ahiret hayatı arasındaki ilişkiyi tam olarak anlayamadıkları, Hz. Muhammed'in örnek şahsiyeti ile ona bağlılık ve itaatin öğretiminde mucizevi veya tehditkâr söylemlerden rahatsız oldukları ve farklı din ve inançların meraklarını karşılayacak derecede öğretilmediğini düşündükleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study reveals the compatibility of eleventh grade Religious Culture and Moral Education (RCME) course outcomes with students' interests, needs and expectations. The research was conducted in Kayseri province center. The first section includes the introduction and methodology parts. The introduction part includes the problem of the research, purpose, importance and limitations of the study and the literature review. The method part includes the population and sample of the study, scale development, data collection, analysis and evaluation. The second section includes the findings and interpretations of the research and conclusions and recommendations. This study presents a hybrid approach. According to the results of the research, the eleventh grade achievements of the RCME course are generally in accordance with the interests, needs and expectations of the students. However, some of the students think that some of the gains cannot be learned enough in the course due to the deficiencies arising from the course practices and the understanding and attitudes of the teachers. In addition, it has been observed that the students do not fully understand the relationship between the life of this world and the life in the hereafter, that they do not see the need to learn funeral send-off practices in school by considering only in the theoretical dimension, that they are disturbed by miraculous or threatening discourses in the teaching of devotion and obedience to the Prophet Muhammad and that they think that different religions and beliefs are not taught to meet their curiosity.