Evaluation of occupational HEALTH-related problems among nurses at thi-qar governorate hospitals, İraq
Irak THİ-QAR hastanelerındeki hemşirelerin iş sağlığı ile ilgili sorunlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 804930
  2. Yazar: ZAMAN NAEEM ATIYAH ATIYAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Fiziksel Sorun, Psikolojik Sorun, İş Sağlığı, Hastaneler, Nurses, Physical problem, Psychological problem, Occupational health, Hospitals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin meslekleri ile ilgili yaşadıkları sağlık sorunlarını değerlendirmek ve bu sorunları hemşirelerin demografik özelliklerine göre karşılaştırmaktır. Metodoloji: Çalışma, 25 Mart - 12 Mayıs 2022 tarihleri arasında Thi-Qar Şehrindeki Al-Hussein Eğitim Hastanesi, Al-Shatrah Hastanesive Nasiriyah Center Heart olmak üzere üç farklı sağlık merkezinde yürütülen kesitsel bir araştırmadır. Veri toplama sürecinde çalışmaya toplam 101 hemşire katılmış ve iki bölümden oluşan anketi doldurmuşlardır. Anketin ilk bölümünde hemşireler hakkında demografik ve mesleki bilgiler toplanırken, ikinci bölümde hemşirelerin fiziksel ve psikolojik sorunları değerlendirilmiştir. Hemşirelerin işle ilgili fiziksel sorunlarını ölçmek için 21 maddeden, psikolojik sorunlarını ölçmek için ise 15 maddeden oluşan İş Sağlığı Sorunları Ölçeği (İŞSÖ) kullanılmıştır. Anket hesaplanırken, her doğru cevap için 2 ve her yanlış cevap için 1 puan verildi. Anketten toplanan verileri analiz etmek için araştırmacı tarafından çeşitli istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Farklı hemşire grupları arasında demografik verilere dayalı olarak fiziksel ve psikolojik sorunların ciddiyetini karşılaştırmak için bağımsız örneklem t-testleri kullanılmıştır. Ayrıca ikiden fazla demografik değişkenler ile hemşirelerin fiziksel ve psikolojik sorunları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek için tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Araştırmacılar ayrıca Thi-Qar vilayet hastanelerindeki hemşirelerin çoklu demografik özelliklerini, fiziksel ve psikolojik olarak ikili şekilde karşılaştırmak için Bonferroni düzeltmesini kullanarak posthoc bir test gerçekleştirdiler. Bu istatistiksel yöntemler, araştırmacıların verilerinden anlamlı sonuçlar çıkarmasını ve hemşirelerin fiziksel ve psikolojik iyilik halini etkileyen faktörlere ilişkin içgörü sağlamasını sağlamıştır. Bulgular: Çalışma sonuçlarımız 40 yaş üstü hemşirelerin 25-40 yaş arası (p=0,027) ve 25 yaş altı (p=0,042) hemşirelere göre fiziksel sorun yaşama olasılıklarının daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca kadın hemşireler erkek hemşirelere göre daha fazla fiziksel sorun yaşamamıştır (p=0,002). Diğer demografik değişkenlerin incelendiği gruplarda fiziksel sorun düzeyleri benzerlik göstermiştir (p>0,05). Bulgularımıza göre farklı yaş ve cinsiyetteki hemşireler arasında psikolojik tehlike düzeyi açısından anlamlı fark söz konusu değildir (p>0,05). Ancak bekar hemşireler evli hemşirelere göre işle ilgili daha fazla psikolojik sorunlar yaşamaktadır (p=0,013). Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamız hemşirelerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik tehlikeleri etkileyen faktörlere ilişkin değerli bilgiler sunmaktadır. Bulgularımız, hemşirelerde fiziksel tehlikeleri azaltma çabalarında yaş ve cinsiyetle ilgili faktörlerin ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Ek olarak, sonuçlarımız, psikolojik tehlikeleri azaltmaya yönelik çabaların, bekar hemşirelerin karşılaştığı benzersiz zorlukları dikkate alması gerektiğini göstermektedir. Bu bulgular, işyerinde hemşirelerin sağlık ve güvenliğini korumak için hedeflenen müdahaleler ve politikalar geliştirmek için sağlık kuruluşları ve politika yapıcılar için önemli çıkarımlar sunacaktır. Bu alanda daha fazla araştırma, hemşirelerin yaşadığı hem fiziksel hem de psikolojik tehlikeleri azaltmak için uygulanabilecek spesifik müdahalelerin belirlenmesine yardımcı olabilir hem de hastalarına sağlayabilecekleri bakım kalitesini artırabilir. Öneriler: Çalışmanın bulgularına dayanarak, sağlık kuruluşlarının ve politika yapıcıların işyerindeki fiziksel tehlikeleri yönetmeye yönelik stratejiler geliştirirken hemşirelerin yaşını ve cinsiyetini dikkate almaları önerilmektedir. Spesifik olarak, daha yüksek risk altında olan genç hemşireler ve kadın hemşirelerde fiziksel tehlikeleri azaltmak için müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Bu durum, işin yeniden tasarlanmasını, görev rotasyonunu ve çalışma ortamındaki ergonomik değişiklikleri içerebilir. Buna ek olarak, çalışma, hemşirelerin refahını ve iş tatminini eninde sonunda iyileştirebilecek olan, hemşireler arasında yüksek oranda görülen psikolojik sorunların ele alınmasına yönelik müdahale ve desteğe duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu, hemşirelik personeli arasında stres yönetimini, dayanıklılığı ve ruh sağlığını geliştirmeye yönelik programları içerebilir. Genel olarak, çalışmanın bulguları, hemşirelik personelinin fiziksel ve psikolojik iyilik halinin ele alınmasının, bakım kalitesinin sağlanması ve deneyimli hemşirelerin sağlık iş gücünde tutulması için önemli olduğunu göstermektedir. 2023, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
Objectives: This cross-sectional study sought to evaluate the physical and mental health issues that nurses were experiencing because of their work and to compare those issues based on demographic factors. Methods: A questionnaire with two sections was filled out by 101 nurses from three hospitals in Thi-Qar City. Physical difficulties were measured using a 21-item questionnaire from the Occupational Health Problems Scale (OHPS), and psychological disorders were measured using a 15-item questionnaire. Several statistical methods, including independent sample t-tests and one-way ANOVA, were used to analyze the data that was gathered. Results: According to the findings, nurses over the age of 40 had less physical discomfort than nurses between the ages of 25 and 40 (p=0.027) and nurses under the age of 25 (p=0.042). Additionally, female nurses reported more physical issues than male nurses (p=0.002). However, there was no discernible difference in the degree of psychological risks among nurses of various ages or genders (p>0.05). Compared to married nurses, single nurses had more psychological issues at work (p=0.013). Conclusion: The study's conclusion emphasizes the necessity of focused treatments and regulations to safeguard the physical and mental health of nurses at work. It is advised that while creating plans to deal with physical dangers, healthcare institutions and policymakers take the age and gender of nurses into consideration. Particularly, for younger and female nurses who are at higher risk, interventions may be required to lessen physical hazards. The study also highlights the significance of dealing with the high frequency of psychological issues among nursing staff. 2023, 75 pages