Anormal uterin kanama veya infertilite endikasyonları ile yapılan histeroskopilerin klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical results of hysteroscopies performed for abnormal uterine bleeding or infertility indications
  1. Tez No: 805039
  2. Yazar: ASLI ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ANDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, endometrial polip, uterin fibroid(leiyomyom), histeroskopi, transvajinal ultrasonografi, uterin sineşi, infertilite, uterin adezyon, Abnormal Uterin Bleeding, Transvaginal Ultrasonography, Dilatation and Curattage, Operative Hysteroscopy Contact Address: [email protected]
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Anormal uterin kanama veya infertilite endikasyonları ile yapılan histeroskopilerin, histeroskopik biyopsi sonuçları ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi ve bu hastalarda histeroskopinin tanı ve tedaviye ışık tutması bu çalışmanın amacıdır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada 28/06/2018 ile 30/06/2022 tarihleri arasında Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde histeroskopi yapılan 200 hasta değerlendirilmiştir. Bu hastalardan 158 hasta anormal uterin kanama ve 42 hasta infertilite nedeni ile kliniğe başvurmuştur. Sistem kayıtlarından, bu hastalardan alınan detaylı anamnez sonrası fizik muayene ve transvajinal ultrasonografi ile düşünülen ön tanılar not edilmiştir. Yapılan histeroskopilerde etyolojiye yönelik sebepler araştırılmıştır. Histeroskopi sırasında alınan patoloji materyalleri sonuçları ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda incelediğimiz 158 anormal uterin kanamalı hastada yapılan histeroskopiler değerlendirildi. Histeroskopi bulgularına göre; 158 hastadan 110 hastada endometrial polip (%69,6), 22 hastada (%13,9) normal endometrium, 18 hastada (%11,4) endometrial hiperplazi, 9 hastada (%5,7) submüköz myom saptanmıştır. Anormal uterin kanama ile başvuran hastalarımızda en sık saptanan histeroskopik bulgu endometrial polip olmuştur. Diğer hasta grubumuz olan infertilite hastalarından 24 hastada primer infertilite, 18 hastada sekonder infertilite izlenmiştir. Bu hastalara yapılan histeroskopilerde 42 hastadan 21 hastada (%50) endometrial polip, 12 hastada (%28,5) müllerien anomali, 8 hastada (%19) intrauterin adhezyon, 4 hastada (%9,5) normal endometrium saptanan veriler arasındadır. Bu çalışmamızda hastaların poliklinik muayenesinde TV-USG'den faydanılmıştır. TV-USG'nin çalışmamızdaki etyoloji saptama sensitivitesi %75,95, spesifitesi %54,76, PPD %86,3, x NPV %37,7 olarak izlenmiştir. Anormal uterin kanama hasta grubunda hastaların yaş ortalamalarının (44,1±8,8) ,gravida (2,78 ± 0,3) ve parite değerlerinin (2,16 ± 0,3) infertilite grubuna göre daha ileride olduğu gözlenmiştir. İnfertilite grubunda yaş ortalaması (33,1 ±6,4), gravida (1,12 ±0,5) ve parite ortalaması (0,33 ±0,7) olarak izlenmiştir. Histeroskopi ile endometrial polip görülme oranları anormal uterin kanamalı hastalarda %75,9 iken infertilite hastalarında %42,9 olarak izlenmiştir. Histeroskopi yaptığımız 200 hastadan 2 hastada (%1) perforasyon gelişmiştiği izlenmiştir. Sonuçlar: Histeroskopi hem anormal uterin kanama hem infertilite hastalarının değerlendirilmesi, altta yatan etyolojinin ön plana çıkartılması, işlem sırasında patoloji alınması ve eş zamanlı hastaların tedavisini sağlaması ile ilk seçenek cerrahi yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the hysteroscopies performed for indications of abnormal uterine bleeding or infertility, comparing them with hysteroscopic biopsy results and to shed light on the diagnosis and treatment in these patients with hysteroscopy. Materials and Methods: In this retrospective study, 200 patients who underwent hysteroscopy at Sarıyer Hamidiye Etfal Training and Reseaarch Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between June 28, 2018 and June 30, 2022, were evaluated. Of these patients 158 presented with abnormal uterine bleeding and 42 presented with infertility. Detailed medical history, physical examination and transvaginal ultrasound were recorded based on system records to establish preliminary diagnoses. The hysteroscopies were performed to investigate the etiology. The pathology materials obtained during hysteroscopy were evaluated with their results. Results: Hysteroscopies performed in the 158 patients with abnormal uterine bleeding were evaluated in our study. According to hysteroscopic findings among the 158 patients, endometrial polyps were detected in 110 patients (69,6%), normal endometrium in 22 patients (13,9%), endometrial hyperplasia in 18 patients (11,4%) and submucous myoma in 9 patients (5,7%). The most common hysteroscopic finding in patients presenting with abnormal uterine bleeding was endometrial polyps. Among our other patient group with infertility, 24 patients had primary infertility and 18 patient had secondary infertility. In the hysteroscopies performed in these patients the following data were observed among the 42 patients; endometrial polyps in 21 patients (50%), Müllerian anomalies in 12 patients (28,5%), intrauterine adhesions in 8 patients (19%) and normal endometrium in 4 patients (9,5%). In our study, TV-USG xii (transvaginal ultrasound) was used in the outpatient examination of the patients. The sensitivity of TV-USG in determining the etiology in our study was found to be 75,95%, specificity 54,76%, positive predictive value 86,3% and negative predictive value 37,7%. In the group of the patients with abnormal uterine bleeding, it was observed that the mean age (44,1 ± 8,8), gravidity (2,78 ± 0,3) and parity values (2,16±0,3) were higher compared to the infertility group. In the infertility group, the mean age was (33,1 ± 6,4), gravidity (1,12 ± 0,5) and parity (0,33 ± 0,7). The rates of endometrial polyp detection with hysteroscopy were 75,9% in patients with abnormal uterine bleeding and 42,9% in infertility patients. Among the 200 patients who underwent hysteroscopy, perforation was observed in 2 patients (1%). Conclusion: hysteroscopy is primary surgical method for evaluation of both patients with abnormal uterine bleeding and infertility. Highlighting the underlying etiology, obtaining pathology during the procedure and enabling simultaneous treatment of the patients.