Kliniğimizde yapılan histeroskopik cerrahi olgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi
The effect of different exercise modalities on hand wristjoint range of motion and hand grip strength in healthyyoung men
- Tez No: 665752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN MURAT BAKACAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: histeroskopi, infertilite, anormal uterin kanama
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Son 20 yılda minimal invazif cerrahi teknolojisindeki gelişmelerle birlikte histeroskopi günümüz obstetrik ve jinekoloji pratiğinde özellikle infertil kadınların değerlendirilmesi, tedavisinde, uterin anomalilerin fonksiyonel ve anatomik incelemesinde ve benign, premalign ve malign nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan anormal uterin kanamaların tanı ve yönetiminde uterus içinde yer kaplayan bir lezyonların natürünü belirlemek, adezyon ya da septum varlığını göstermek, kayıp RİA'nın yerini belirlemek için temel araç olmuştur. Yöntemin minimal invaziv oluşu, servikal kanal ve uterus içi patolojilerin doğrudan değerlendirme imkanı sağlaması, hem tanı hem de tedavi avantajı sağlaması, sensitivite ve spesivitesinin yüksek oluşu, günü birlik işlem yapılmasına imkan sağlaması ve kısa sürede yapılabilmesi, tekrarlanabilir olması gibi pek çok avantajı sayesinde popülaritesi her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bu çalışmanın amacı çeşitli şikayetlerle kadın doğum polikliniğine başvuran ve farklı endikasyonlarla histeroskopi uygulanmış olguların retrospektif olarak incelenmesi, histereskopi endikasyonları, komplikasyonları gibi verilerin analizini yaparak çalışmamızın sonuçlarını mevcut literatür bulguları ile inceleyerek histeroskopinin etkinlik ve güvenirliliğininin literatür eşliğinde değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışma, Lokal Etik komite onamı alındıktan sonra (24.06.2020 tarih, 2020/12 oturum no, 15 karar no) 01.01.2016-16.06.2020 tarihleri arasında farklı jinekolojik şikayetler ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi (KSÜTF) Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine ve KSÜ Tüp Bebek Merkezine başvurmuş reprodüktif, peri ve postmenopozal dönemde olan ve diagnostik histeroskopi uygulanmış hastalarda retrospektif olarak gerçekleştirildi. Tüm işlemler aynı cihazlar kullanılarak [(5 mm Bettocchi B.I.O.H Ofis Histeroskop (Karl Storz GmbH & Co. Tuttlingen, Almanya)) ve 10 mm Operatif Rezektoskop (Bettocchi B.I.O.H (Karl Storz GmbH & Co. Tuttlingen, Almanya)] aynı ekip tarafından gerçekleştirildi. İşlem endometrial kalınlık artışından kaçınılması amacıyla premenopozal hastalarda menstrüasyon sonrası erken foliküler fazda, postmenopozal hastalarda ise kanamanın olmadığı dönemde yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 22.0 for Windows paket programı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık için P degeri 0.05'in altında ise anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların (n=347) yaş ortalamasının 32.34±7.71 (min-max 16-67) yıl, VKİ'lerinin ise 24.65±4.54 kg/m2 olduğu görüldü. Ortalama 1.05±1.66 vakada eski gebeliklerinde abortus geliştiği tespit edildi. HS endikasyonları açısından değerlendirildiğinde 222 (%64.0) hasta infertilite etiyolojisi araştırıldığı, diğer hastalarda ise myoma uteri 20 (%5.8), AUK 29 (%11.2) ve diğer nedenlerle yapıldığı, hiçbir hastada mortalite görülmezken 5'inde (%1.7) komplikasyon geliştiği görüldü. Meydana gelen komplikasyonlar değerlendirildiğinde 4 hastada perforasyon geliştiği, 1 hastada perforasyon+lenfatik kanal yaralanması geliştiği tespit edildi. Histeroskopik bulgular ile patoloji rapor sonuçlarının karşılaştırıldığı analizde anlamlı (p ˂ 0.001 / kappa =0,837) uyumluluk göstermiştir. Çalışmamızda histeroskopi sonuçlarımız patolojik sonuçlar ile değerlendirilmiş ve poliplerde yöntemin %89.4 sensivite ve %94.7 spesivite ile doğru sonuç gösterdiği belirlenmiştir. Myomlarda ise bu oran %93.8 sensivite ve %96.1 spesivitede olduğu görüldü. Sonuçlar: AUK ve infertilite gibi pek çok nedenin tanısal yaklaşımında kullanılabilecek histeroskopi, gerekli durumlarda tedavi amacıyla da kullanılabilmektedir. Yöntem endometrial kavite kaynaklı patolojilerin direkt değerlendirilmesine olanak tanır. Ancak yöntemin operatör bağımlı olması nedeniyle işlem başarısında bilgi ve tecrübe önemlidir. Yöntem özellikle IVF uygulanacak hastalarda implantasyon başarısızlığına yol açabilen, intrakaviter ve servikal patolojilerin saptanması ve tedavi edilmesine olanak tanır ve IVF başarısını artırabilir. Çalışmamızda da IVF öncesi histeroskopi uygulanan hastalarda tespit edilen intrauterin patoloji oranlarının literatürle benzer olması tekrarlayan IVF başarısızlıklarında bu patolojilerin işlem öncesi taranarak tedavi edilmesi gerektiğini bize düşündürmüştür. Histeroskopi nispeten kısa zaman ve düşük maliyet avantajı ve yüksek başarı oranları ve gerekli durumlarda patoloji alabileme ve tedavi uygulayabilme avantajı ile hem hasta hem de klinisyene kolaylık sağlamaktadır. Ancak tecrübeli ellerde de olsa yöntemin yüksek hasta tolerabilitesine rağmen düşük de olsa morbidite ihtimali bulunabileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Together with advances in minimally invasive surgery technology in the last 20 years, hysteroscopy has become a basic tool in obstetrics and gynaecology practice. It is used in the evaluation and treatment of infertility in females, the functional and anatomic examination of uterine anomalies, the diagnosis and management of abnormal uterine bleeding (AUB) occurring for benign, premaligmant or maligant reasons, determining the nature of intrauterine lesions, showing the presence of adhesions or septum, and determining the localisation of lost intrauterine device. The use of this method is continuing to increase as there are many advantages such as it being minimally invasive, it allows direct evaluation of pathologies within the cervical canal and uterus, has advantages in both diagnosis and treatment, has high sensitivity and specificity, allows the procedure to be performed in a short time as a day procedure, and is repeatable. The aim of this study was to retrospectively examine cases presenting at the Obstetrics Polyclinic with various complaints, who were applied with hysteroscopy for various indications. Through analysis of data such as hysteroscopy indications and complications, the study results were compared with findings in literature, and the efficacy and reliability of hysteroscopy was evaluated in the light of current literature. Method: Approval for the study was granted by the Local Ethics Committee (decision no: 15, session no: 2020/12, dated:24.06.2020). This retrospective study included patients in reproductive, perimenopausal and postmenopausal periods who presented at the Obstetrics and Gynaecology Polyclinic, or the Assisted Reproduction Centre of Kahramanmaraş Sütçü Imam University Medical Faculty between 01.01.2016 and 16.06.2020, with different gynaecological complaints, and were applied with diagnostic vii hysteroscopy. All the procedures were performed by the same team using the same devices ((5 mm Bettocchi B.I.O.H Office Hysteroscope, Karl Storz GmbH & Co. Tuttlingen, Germany) and (10 mm Operative Resectoscope Karl Storz GmbH & Co. Tuttlingen, Germany)). To avoid the cyclical increase in endometrial thickness, the procedure was performed in the early follicular phase following menstruation in premenopausal women, and at a time of no bleeding in postmenopausal women. Data obtained in the study were evaluated statistically using SPSS for Windows software.