Çevre sorunlarının önlenmesinde çevre vergilerinin rolü
The role of environmental taxes in preventing environmental problems
  1. Tez No: 805396
  2. Yazar: BURAK TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BUYRUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Dışsallıklar, Çevre Vergileri, Environmental problems, Externalities, Environmental Taxes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dünya üzerindeki tüm canlıların, yaşamları boyunca bağlarını sürdürdüğü ekosisteme“çevre”adı verilmektedir. Çevre, birbiriyle ilişkili çok sayıda denge üzerine kurulmuştur. Bu dengeye dışarıdan yapılan müdahaleler; doğal kaynakların tükenmesine, bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına ve çevrenin kendini toparlayabilme gücünün zarar görmesine neden olmaktadır. Çevre sorunu olarak adlandırılan bu durumlar, ekonomi için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Zira çevre sorunları sahip oldukları negatif dışsallıklar nedeniyle toplum refahını düşürmekte ve sorunların çözümü için yapılan müdahaleler bütçe üzerinde büyük yük oluşturmaktadır. Literatürde çevre sorunlarının ve negatif dışsallıkların çözümü için bazı politikalar önerilmektedir. Bu politikalar; piyasa mekanizmasının çözümleyemediği ve fiyatlara dahil etmeyi başaramadığı sosyal maliyetleri, buna neden olanlara yükleyerek içselleştirmeye çalışmaktadır. Nitekim bu çalışma sosyal maliyetlerin içselleştirilmesinde önemli bir politika aracı olan çevre vergilerini ayrıntılı biçimde incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The ecosystem to which all living things on earth maintain their ties throughout their lives is called the“environment”. The environment is built on many interrelated balances. This balance caused by external interventions; It causes the reduction of natural resources, the extinction of plant and animal species, and the damage to the ability of the environment to recover itself. Those situations which called environmental problems, create a serious threat for the economy. Because environmental problems reduce the welfare of the society due to their negative externalities and the interventions made to solve the problems create a overload on the budget. In the literature, some policies are suggested for the solution of environmental problems and negative externalities. These policies are; It tries to internalize the social costs that the market mechanism cannot resolve and include in the prices by attributing it to those who cause it. As a matter of fact, this study aims to examine in detail environmental taxes, which are an important policy tool in the internalization of social costs.