Çevre kirliliğinin önlenmesinde çevre vergilerinin rolü
Role of environmental taxes in prevention of environmental pollution
- Tez No: 161255
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİB YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevre vergileri, yeşil vergiler, kirliliğin önlenmesinde vergilerin rolü vıı, Environmental taxes, green taxes, role of taxes in prevention of pollution. vin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Çevre Kirliliğinin Önlenmesinde Çevre Vergilerinin Rolü Tezin Yazan: Oya Sezer Danışman: Yrd. Doç. Dr. Habib Yıldız Kabul Tarihi: 29.06.2005 Sayfa Sayısı: VIII (ön kısım) 1 12 (tez) Anabilim Dalı: Maliye Bilim Dalı: Maliye Teorisi Sanayileşme ile birlikte tüm dünyada önemli ölçüde çevre kirlenmesi sorunu yaşanmaya başlanmıştır. Asit yağmurları, doğal kaynakların tükenmesi, global ısınma, ozon tabakasının incelmesi gibi sorunlar bunlardan bazılarıdır. Çevre kirliliğinin önlenebilmesi amacıyla sübvansiyonlar ve doğrudan kontroller kullanıldığı gibi vergilemede bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kirliliğinin önlenmesinde çevre vergilerinin rolü ve katkısı ortaya konulmuştur. Ayrıca ülkelerin uyguladığı maliye politikaları içerisinde çevre vergilerinin yeri, devlete kamu geliri sağlamadaki payı ve ücretler üzerindeki vergi yükünün azaltılmada rolü de tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sorulan şunlardır; - Çevre vergileri kirliliği önlemede basan şansına sahip midir? - Çevre vergileri yalnızca çevrenin korunması amacıyla mı kullanılmaktadır? - Gelişmiş ülkelerde geliştirilen yeni çevre vergileri hangileridir? Bunlardan hangileri Türkiye'de uygulanmaktadır? Çevrenin korunması amacına uygun mudur? Bu sorulara cevap ararken literatür taraması yapılarak AB, OECD, ABD ve Türkiye'deki çevre vergilerinin gelişimi ve uygulamaları incelenmiştir. Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda çevre vergilerinin, artan çevre sorunlarının önlenmesinde maliyet etkin olması, çevre vergisi gelirlerinin her geçen gün artması, bu vergilerinden elde edilen gelirin bütçe açıklarının finansmanında kullanılabilmesi, çevre vergilerinin geliri ile diğer vergi oranlarında indirime gidilebilmesi, kamu gelirini artırıcı, negatif dışsallıkları önleyici özelliğe sahip olması nedeni ile öneminin her geçen gün arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SAÜ, Social Sciences Institute Graduate Thesis Abstract Title of Thesis: Role of Environmental Taxes in Prevention of Environmental Pollution Author: Oya Sezer Supervisor: Asst. Prof. Habib Yıldız, PhD Date : 29.06.2005 Number of Pages: VHI (pre text) + 112 (main body) Department: Finance Subfield: Fiscal Theory The problem of environmental pollution of a significant size has begun to be experienced in the entire world with industrialization. Problems like acid rains, running out of natural resources, global warming, thinning of the ozone layer are some of these. For the purpose of enabling prevention of environmental pollution, as subsidies and direct controls have been used, taxation has also been used as a tool. In this study, the role and contribution of environmental taxes in prevention of pollition is set forth. Moreover, the place of environmental taxes in the fiscal policies implemented by countries, its share in providing the government with public revenues and its role in reduction of the tax burden on wages are also tried to be determined. The questions of the study are as follows: - Do environmental taxes have any chance of success in preventing pollution? -Are environmental taxes used for the purpose of protecting the environment only? - Which are the new environmental taxes developed in the developed countries? Which of this are implemented in Turkey? Are they in conformity with the purpose of protecting the environment? When seeking answers to these question, the literature was scanned, and development and implementation of the environmental taxes in the EU, OECD, USA and Turkey was studied. As a result of the study conducted within this framework, it can be said that its importance is increasing with every passing day by virtue of that environmental taxes are cost effective in prevention of the increasing environmental problems, that environmental tax revenues are increasing with every passing day, that the income obtained from these taxes can be used in financing budget deficits, that reduction in the rates of other taxes can be proceed to with the income from the environmental taxes, that it has the quality of increasing public income, preventing negative externalities.