Kan akışı kısıtlamalı farklı pliometrik sıçramaların aktivasyon sonrası potansiyasyon etkisi
Post-activation potentiation effect of blood flow restricted different plyometric jumps
  1. Tez No: 805485
  2. Yazar: SEYFULLAH ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE ERİKOĞLU ÖRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aktivasyon sonrası potansiyasyon, kan akışı kısıtlama, ön yüklenme, sprint, Post-activation potentiation, blood flow restriction, pre-load, sprint
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, kan akışı kısıtlamalı pliometrik sıçramalar ile uygulanan farklı ön yüklenme protokollerinin sprint performansına aktivasyon sonrası potansiyasyon etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Randomize çapraz araştırma tasarımı kullanılarak yapılan bu çalışmaya, spor yaşı en az 7 yıl olan 15 sporcu gönüllülük esasına dayalı olarak katılmıştır. Katılımcılara antropometrik ölçümler (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi ve vücut yağ yüzdesi) ve performans ölçümleri (10 ve 20 metre sprint) uygulanmıştır. Veriler SPSS istatistik yazılımı ile analiz edilmiştir. Farkların pratik önemini ortaya koymak için etki büyüklüğü ve yüzdelik değişimler verilmiştir. Etki büyüklüğünü belirlemek amacıyla Cohen d testine başvurulmuştur. Tekrarlı ölçüm verileri arasındaki farklara ise tekrarlı ölçümler tek yönlü anova testi ile bakılmıştır. Farkların hangi protokollerden kaynaklandığını belirlemek için Bonferroni Post-hoc testi kullanılmıştır. Eta kare (η2) değeri, etki büyüklüğünü ifade etmek için kullanılmıştır. Çalışmada güvenirlik düzeyi %95 olarak alınmış ve anlamlılık düzeyi p=0,05 esas alınarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak, tüm ön yüklenme protokollerinin sprint performansına olumlu aktivasyon sonrası potansiyasyon etkisi bulunmuştur. Ancak en büyük potansiyasyon etkisinin kan akışı kısıtlamalı ve ağırlık yeleği ile yapılan pliometrik sıçramalardan (kak-ap) oluşan ön yüklenme protokolünden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the post-activation potentiation effects of different preload protocols applied with blood flow restricted plyometric jumps on sprint performance. In this study, which was conducted using a randomized crossover experimental, 15 athletes with at least 7 years of sporting age participated voluntarily. Participants underwent several anthropometric measurements (height, body weight, body mass index and body fat percentage) and performance measurements (10 and 20 meter sprint). The data were analyzed with the statistical software SPSS. Effect size and percentage changes are given to illustrate the practical significance of the differences. The Cohen d test was used to determine the effect size. Differences between repeated measures data were analyzed by repeated measures one-way anova test. Bonferroni Post-hoc test was used to determine which protocols were responsible for the differences. The eta squared (η2) value was used to express the effect size. In the study a significance level of p=0.05 was assumed with a confidence interval of 95%. In conclusion, all preload protocols had a positive post-activation potentiation effect on sprint performance. However, it has been determined that the greatest potentiation effect stems from the preload protocol involving blood flow restricted and weighted vest plyometric jumps.