Sancak Gazetesi (1899-1909)
Sancak Newspaper (1899-1909)
  1. Tez No: 805503
  2. Yazar: ÖZGE GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mısır, Sancak gazetesi, Ahmed Saib, II. Abdülhamid, Ottoman State, Egypt, Sancak newspaper, Ahmed Saib, Abdulhamid II
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Jön Türkler Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ortaya çıkarak devletin ancak meşrutiyet idaresine geçilmesiyle kurtulacağını savunan, II. Abdülhamid'e muhalif bir siyasi gruptur. Bu grup propaganda aracı olarak gazeteleri kullanmıştır. Fakat bu gazeteler II. Abdülhamid'in baskıları nedeniyle Avrupa ve Mısır'da yayınlanmışlardır. Mısır'da yayınlanan Jön Türk gazetelerinden birisi de Ahmed Saib'in idaresi altında Kahire'de çıkarılan Sancak gazetesidir. Osmanlı basın tarihi alanında ilk defa detaylı bir şekilde konu alınan Sancak gazetesinde II. Abdülhamid dönemin siyasi, toplumsal, askeri ve mali durumu ele alınarak meşrutiyetin yeniden ilan edilmesi için çaba gösterildiği tespit edilmiştir. Bu çalışma ile gazetedeki yazılar değerlendirilerek dönemin siyasi, mali, askeri ve toplumsal olaylarının muhalif bir bakış açısıyla yansıtılması amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikle literatür taraması yapılarak basın tarihi ve II. Abdülhamid dönemi tarafsız ve geniş bir şekilde ele alınmış ve bu sayede Sancak gazetesinin nasıl bir ortamda çıkarıldığı tasvir edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ilerleyen bölümlerinde ise doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin birincil kaynağı olan Sancak gazetesi ile arşiv belgeleri toplanmış, gözden geçirilmiş ve analiz edilmiştir. Böylece Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yaşanan siyasi, mali, askeri ve toplumsal olayları hakkında önemli bilgiler tespit edilmiş ve bu bilgiler Ahmed Saib Bey'in bakış açısı ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Young Turks emerged in the last periods of the Ottoman Empire and argued that the state could only be saved by the transition to the constitutional administration, it is a political group opposing Abdulhamid II. This group used newspapers as a propaganda tool. But these newspapers they were published in Europe and Egypt due to the pressures of Abdulhamid II. One of the Young Turk newspapers published in Egypt is the Sancak newspaper published in Cairo under the administration of Ahmed Saib. In the Sancak newspaper, which was covered in detail for the first time in the field of Ottoman press history, it has been determined that efforts were made to re-declare the constitutional monarchy by considering the political, social, military and financial situation of the Abdulhamid II period. With this study, it is aimed to reflect the political, financial, military and social events of the period from an oppositional point of view by evaluating the articles in the newspaper. In the research, first of all, literature review was made and the history of the press and the period of Abdulhamid II was discussed in an impartial and broad way, and in this way, it was tried to describe the environment in which the Sancak newspaper was published. The primary source of the research data, the Sancak newspaper, and archival documents were collected, reviewed and analyzed. Thus, important information about the political, financial, military and social events experienced in the last period of the Ottoman Empire was determined and this information was presented from the point of view of Ahmed Saib Bey.