Avrupa insan hakları mahkemesi ve anayasa mahkemesine bireysel başvuru kararları ışığında potansiyel mağdur kavramı
The notion of potential victim in the light of individual application decisions of the european court of human rights and the constitutional court
- Tez No: 805523
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: potansiyel mağdur, mağdur statüsü, actio popularis, halk davası, bireysel başvuru, anayasa şikayeti, anayasa yargısı, Anayasa Mahkemesi, kişi bakımından yetki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, anayasa, anayasa hukuku, potential victim, victim status, actio popularis, individual application, constitutional complaint, Constitutional Court, constitutional jurisdiction, ratione personae, European Court of Human Rights, constitution, constitutional law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Çalışmanın konusu olan potansiyel mağdur kavramı, anayasa yargımız için yeni bir kavram olsa da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 1970'li yıllarda kararlarında tartıştığı ve kabul ettiği bir kavramdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarıyla ortaya çıkan bu kavram aslında mağdurluk statüsünün yorum yoluyla genişletilmesiyle kişilerin hakların daha etkin bir biçimde korunması amacına hizmet etmektedir. Bu çalışmanın amacı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin potansiyel mağdur kavramına bakışına ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
Despite being discussed and accepted by the European Court of Human Rights in 1970s, the notion of potential victim, which is the subject of this study, is a new notion for our constitutional jurisdiction. This notion, which emerged with the decisions of the European Court of Human Rights, essentially serves the purpose of protecting the rights of individuals more effectively by expanding the victim status through interpretation. The aim of this study is to shed light on the perspectives of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court on the notion of potential victim.