Aktif çalışan öğretmenlerde fiziksel aktivitenin yaşam kalitesi ve psikolojik dayanıklılık üzerine etkisi
The effect of physical activity on psychological resilience and quality of life in active teachers
- Tez No: 805566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aktif Çalışan Öğretmenler, Fiziksel Aktivite, Psikolojik Dayanıklılık, Yaşam Kalitesi, Active Teachers, Physical Activity, Psychological Resilience, Quality of Life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada amaç, aktif çalışan öğretmenlerde fiziksel aktivitenin, psikolojik dayanıklılık ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya gönüllü 320 kadın, 258 erkek toplamda 578 öğretmen katıldı. Öğretmenlere bilgilendirilmiş onam formu, Sf 36 kısa form yaşam kalitesi ölçeği, uluslararası fiziksel aktivite anketi ve Moss'un psikolojik dayanıklılık anketi uygulandı. Ölçeklerden elde edilen puanların normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile incelenmiş olup normal dağılıma uymadığı görüldü. Demografik özelliklerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi veya Kruskal Wallis testi kullanıldı. Gruplar arasındaki farklılık için Dunn's çoklu karşılaştırma testi kullanıldı. Fiziksel aktivite puanı ile ölçeklerden elde edilen puanlar arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile incelendi. Analizler SPSS 22.0 programı ile analiz edildi. p0,05). Yaşam kalite ölçeği alt boyutlarından mental rol puanı yüksek lisans mezunlarında daha yüksek bulundu. Psikolojik dayanıklılık ölçeği puanları ve yaşam kalite ölçeği alt boyutlarından fiziksel fonksiyon ve fiziksel rol güçlüğü puanlarının ise doktora mezunlarında daha düşük olduğu görüldü. Sonuç olarak yapılan bu araştırmada, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi ölçeği alt boyutlarından fiziksel fonksiyon, yaşamsallık ve mental rol puanları arasında; fiziksel aktivite ve psikolojik dayanıklılık ölçeği ve alt boyutlarından, olumlu değerlendirme puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve çok zayıf bir ilişki tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of physical activity on psychological resilience and quality of life in actively working teachers. Total of 578 teachers, 320 female and 258 male, participated in the study voluntarily. Informed consent form, P 36 short form quality of life scale, international physical activity questionnaire and Moss's psychological resilience questionnaire were applied to the teachers. The conformity of the scores obtained from the scales to the normal distribution was examined with the Shapiro Wilk test and it was observed that they did not comply with the normal distribution. Mann-Whitney U test or Kruskal Wallis test was used to compare demographic features. Dunn's multiple comparison test was used for the difference between the groups. The relationships between the physical activity score and the scores obtained from the scales were analyzed by Spearman correlation analysis. The results were analyzed with the SPSS 22.0 program. significance level was determined as p0.05). Mental role score, which is one of the sub-dimensions of the quality-of-life scale, was found to be higher in master's degree graduates. Psychological resilience assessment scores and quality of life data, sub-dimensions of physical functions and physical role strength scores were found to be lower in PhD graduates. In conclusion, in this study, between physical activity and quality of life sub-dimensions, physical function, vitality and mental role scores; A statistically significant, positive, and very weak relationship was found between the physical activity and resilience scale and its sub-dimensions, the positive evaluation score.