Dış politikada denge veya güçlünün peşine takılma: Türkiye-ABD ilişkileri (1960-1980)
Balancing or bandwagoning in foreign policy: Turkiye-US relations (1960-1980)
- Tez No: 805611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KEKEVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, ABD, Neorealizm, Dengeleme, Peşine Takılma, Turkey, USA, Neorealism, Balancing, Bandwagoning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, 1960-1980 yılları arası Türkiye-ABD ilişkilerini, uluslararası ilişkilerin şekillenmesinde gücün, ulusal çıkarların ve gücün küresel dağılımının rolünü vurgulayan Neorealist teori kapsamında yer alan dengeleme (balancing) ve peşine takılma (bandwagoning) kavramları merceğinden incelemektedir. Çalışma, bu dönemde her iki ülkenin seçilmiş olay ve eylemlerini kuramsallaştırma yoluyla incelemekte ve söz konusu kavramların ilkelerine dayalı olarak değerlendirmektedir. Araştırma, Neorealist bakış açısının hem Türkiye'nin hem de ABD'nin bu dönemdeki eylemlerini ve kararlarını anlamakta faydalı olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın bulguları, söz konusu yıllardaki Türkiye-ABD ilişkilerinin ve devletlerin uluslararası ilişkilerdeki davranışlarını açıklamada Neorealist teori çerçevesinde yer alan dengeleme (balancing) ve peşine takılma (bandwagoning) rolünün daha derinden anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the Turkey-USA relations between the years 1960-1980 through the lens of balancing and bandwagoning concepts within the framework of Neorealist theory, which emphasizes the role of power, national interests, and the global distribution of power in shaping international relations. The study evaluates the selected events and actions of both countries in this period through theorizing and evaluates them based on the principles of these concepts. The research aims to show that the Neorealist perspective is useful in understanding the actions and decisions of both Turkey and the USA in this period. The findings of this study contribute to a deeper understanding of the Turkey-USA relations and the role of balancing and bandwagoning within the framework of the Neorealist theory in explaining the states' behavior in international relations in those years.