Septik şoktaki hastalarda sistemik vasküler direnç indeksi ile anatomik enfiye çukuru (snuff-box) resistif indeks arasındaki ilişki
The relationship between systemic vascular resistance index and snuff-box resistive index in patients with septic shock
- Tez No: 805668
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HALİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sistemik vasküler direnç, resistif indeks, septik şok
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş ve Amaç: Sepsis ve septik şok tüm dünyada önde gelen mortalite sebeplerinden biridir. Sepsis tedavisinde sıvı yönetimi önemli basamaklardan biri olarak yer almaktadır. Sıvı yanıtlı olmayan hastalarda, sıvı tedavisinin etkisi olumsuz olabilmektedir. Vazopressör kullanımı için, maliyet gerektiren veya invaziv olan hemodinamik monitörizasyon sistemlerine alternatif olabilecek yöntem arayışları ve mevcut monitörizasyon sistemlerini ideal hale getirme çabaları, günümüzde devam etmektedir. Bu çalışma kardiyak debi ölçüm yöntemleri ile hesaplanan sistemik vasküler direnç indeksi (SVRI) ile ultrason ile ölçülen resistif indeksin distal radiyal arter üzerindeki (anatomik enfiye çukuru, snuffbox) değerinin (SBRI) ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız yoğun bakım ünitesinde septik şok nedeniyle takip edilmekte olan, 18 yaşından büyük, invaziv mekanik ventilasyon desteği alan, vazopressör veya inotrop desteği alan hastalarda prospektif gözlemsel çalışma olarak planlandı. Her iki radiyal arterine son 12 saat içinde girişim yapılmış olan, vücut kitle indeksi >35 olan atriyal fibrilasyonu olan, sürekli renal replasman tedavisi almakta olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar baş yukarı 45 derece pozisyonda yatarken Baxter Starling monitörü elektrotları bağlandı. Hastaya ait demografik veriler cihaza girildi. Hastanın mevcut tedavisine ait bilgiler hasta dosyasından ve hasta başı ekipmanlardan kontrol edilerek not alındı. Kalibrasyon ölçümü takiben sıvı yanıtlılığı testi pasif bacak kaldırma (PBK) testi seçeneği ile başlatıldı. Hasta takip monitöründen kan basıncı, kalp hızı gibi parametreler kaydedildi. Eş zamanlı olarak arter monitörü takılmamış olan taraftan anatomik enfiye çukuru üzerinden resistif indeks ölçümü yapıldı. Testin“baseline”ölçümü tamamlanınca 3 dakika sürecek olan PBK modu başlatıldı. Bunun için hasta yatağı ile trendelenburg manevrası yapılarak baş 0 ayaklar 45 derece olacak şekilde pozisyonlandı. Testin son 30 saniyesinde aynı noktadan tekrar resistif indeks ölçümü yapıldı. İlgili hemodinamik veriler kaydedildi. Testin sonlanmasını takiben veriler kayıt altına alınıp çalışma sonlandırıldı. Bulgular: Hastaların demografik verileri ve çalışma ile ilgili veriler normallik analizi sonrası sıvı yanıtlılığı ve norepinefrin dozuna göre alt gruplara ayrıldı. T0 ve T1 anında ve tüm zamanlarda SBRI ve SVRI değerleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca test sonucunda hesaplanan atım hacmi değişim yüzdesi (▲SVI) ile T0 ve T1 süresindeki SBRI değişim yüzdesi (▲SBRI) arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Çalışmamızda septik hastalarda Doppler SBRI ile biyoreaktans ile ölçülen SVRI arasında güçlü bir korelasyon olduğunu gösterdik. Ayrıca, kişiye özel şok tedavisinin temelini oluşturan dinamik ölçümlerin yatak başı ultrason ile hızlı ve kolay uygulanabilir olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sepsis and septic shock are the leading causes of mortality worldwide. Fluid management is a crucial step in the treatment of sepsis. Effect of fluid therapy may be negative for the patients who are not fluid responsive. Search for methods that can be an alternative to hemodynamic monitoring systems, which are expensive or invasive systems, for vasopressor use and efforts to optimize existing monitoring systems continue today. This study aims to examine the relationship between the systemic vascular resistance index (SVRI) calculated by cardiac output measurement methods and the resistive index (SBRI) measured by ultrasound on the distal radial artery (anatomical snuffbox). Materials and Methods: Our study was planned as a prospective observational study in patients older than 18 years of age, who were being followed up in the intensive care unit for septic shock, also receiving invasive mechanical ventilation support, vasopressor or inotrope support. Patients who had intervention in both radial arteries same time within the last 12 hours, body mass index >35, atrial fibrillation, and were receiving continuous hemodiafiltration therapy were excluded. Baxter Starling monitor electrodes were connected while the patients were lying in a 45o head-up position. Demographic data of the patient were set to the device. Information about the patient's current treatment was checked from the patients file and bedside monitor and noted. After the calibration measurement, the fluid responsiveness test was started with the passive leg raising test option. Parameters such as blood pressure and heart rate were recorded from the bedside monitor. Meanwhile, resistive index was measured over the anatomical snuffbox from the side without arterial cannula. When the baseline measurement of the test was completed, the passive leg raising test, which lasted for 3 minutes, was initiated. For this, the patient was positioned with the bed in a trendelenburg maneuver with head 0o and feet 45o degrees. In the last 30 seconds of the test, resistive index was measured again from the same point. Hemodynamic data were recorded. Following the end of the test, the data were recorded, and the study was completed. Results: After normality analysis, demographic and study-related data of the patients were divided into subgroups according to fluid responsiveness and noradrenaline dose. A significant correlation has found between SBRI and SVRI values at T0 and T1 and at all times. In addition, a significant correlation was found between the percentage change in stroke volume (▲SVI) calculated as a result of the test and the percentage change in SBRI (▲SBRI) at T0 and T1. Conclusion: In our study, we demonstrated a strong correlation between Doppler SBRI and SVRI measured by bioreactance in septic patients. We also observed that dynamic measurements, which form the basis of personalized shock therapy, can be applied quickly and easily with bedside ultrasound.