Sezeryan doğumlarda rektal ve sublingualmisoprostol kullanımının intrapartum vepostpartum kanamaya etkisirandomize kontrollü çalışma
The use of rectal and sublingual misoprostol in cesearean deliveries and its effects on intrapartum and postpartum bleeding a randomized controlled trial
  1. Tez No: 805897
  2. Yazar: BERCHAN BESIM OGLOU
  3. Danışmanlar: UZMAN ALİ İSMET TEKİRDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan kaybı, sezaryen doğum, misoprostol, blood loss, ceaserean section, misoprostol
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu randomize, prospektif çalışmadaki amacımız elektif alt segment insizyon ile sezaryen yapılan olgularda bolus tarzında 5 IU oksitosin dozuyla operasyon öncesi rektal 600µgr misoprostol ve sublingual 400µgr misoprostol verilen hastalardaki kan kaybı değerlerini kontrol ederek karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Sezaryen endikasyonu almış olan katılımcılar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Grup A, 206 kişi, 5 IU bolus oksitosin sonrası 30 IU oksitosin infüzyonu, Grup B, 206 kişi, sublingual 400 µgr misoprostol sonrası 30 IU oksitosin infüzyonu, Grup C, 206 kişi, rektal 600µgr misoprostol sonrası 30 IU oksitosin infüzyonu verildi. Kan kaybı hesabı doğum öncesi ve doğumdan 48 saat sonraki kan hematokrit değerleri baz alınarak hesaplandı. Her iki grup arasında birincil olarak postpartum aşırı kan kaybı (tahmini kan kaybı 1000 mL den fazla) oranı, ikincil olarakta ek uterotonik ajan gereksinimi, tahmini kan kaybı miktarı, kan transfüzyon gereksinimi, hastanede kalış süresi ve ilacın yan etki insidans oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Her üç grup katılımcılarında sosyo-ekonomik fark bulunmamaktaydı. Hesaplanan ortalama kan kaybı miktarı ve 1000 mL den fazla kanaması olan hasta oranı grup B ve C'de istatiksiksel olarak anlamlı derecede grup A'dan az olarak bulundu. (p< 0.001). Bunun yanında grup A da daha fazla hastaya ek uterotonik ajan gereksinimi(p< 0.001) ve kan transfüzyon gereksinimi(p< 0.001) oldu. Sublingual grupta diğer iki gruptan daha fazla yan etki oranı saptandı (p< 0.001). Her üç gruptada fetal sonuçlar açısından bir fark yoktu. Sonuç: Elektif alt segment transvers insizyonla sezaryen yapılacak olgularda operasyon öncesi sublingual yada rektal misoprostol kullanımı daha az kan kaybı miktarı ve daha az transfüzyon gereksinimine neden olmaktadır. Ayrıca rektal kullanım olan grupta yan etki oranı daha az izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this prospective randomized study was to assess the effect of 5IU bolus oxytocin during operation, 600µgr rectal misoprostol and 400µgr sublingual misoprostol adminestered just before operation in patients who need elective lower segment insicion ceasearan, and compare the blood loss between groups. Methods: Participants with indication for elective C/S were randomly allocated to three gtroups. Group A, 206 women, received oxytocin 5IU bolus and then 30IU infusion, Group B, 206 women, received 400µgr sublingual misoprostol and then 30IU oxytocin infusion, Group C 206 women, received 600µgr rectal misoprostol and 30IU oxytocin . Blood loss was estimated based on the hematocrit values before and 48 h after delivery. The primary outcome was the incidence of excessive bleeding (estimated blood loss of > 1000ml), while secondary outcomes included use of additional uterotonics, estimated blood loss, need for blood transfusion, duration of hospital stay and the incidence of adverse effects. Results: : No demographic difference was observed between groups, Mean estimated blood loss and the proportion of women with blood loss estimated to be greater than 1000 mL were significiantly less for group B and C than group A ( P < 0.001). In addition, more women in the group A required additional uterotonic agents ( P < 0.001) and blood transfusion ( P < 0.001) Also, more women in group B experienced side effects ( P < 0.001). Fetal outcomes was similar in all three groups. Conclusion: İn patients who need elective lower segment treansverse incision ceasarean, administration of sublingual or rektal misoprostol just before operation, is related with less blod loss and less need for blood transfusion. Also, rektal administration is related with less side effects.