المختصر الراشف من زُلال الكاشف' للشيخ محمد بن أيوب التاذفي (المتوفى: 705هـ) من اول سورة القصص إلى نهاية سورة الصافات دراسة وتحقيق
İmam al-Tadfi'nin Zalal al-Kashef'inden al-Mukhtasar al-Rashif, Kasas Suresi'nin başından Safat Suresi'nin sonuna kadar, bir inceleme ve inceleme / Al-Muhtasar al-Rashef min Zulal al-Kashef by Sheikh Muhammad bin Ayoub al-Tathifi (d. 705 AH) [From thebeginning of Surat al-Qasas, to the end of Surat al-Safat], astudy and investigation
- Tez No: 806082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, er-Râşif, Tâzifî, Zemahşerî, Hac Suresi, Neml Suresi, Interpretation (Tefsir). Al-Tathifi. Al-Muhtasar Al-Rashef. AlKashshaf. Surat Al-Qasas, Surat Al-Safat
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu araştırmada Şeyh Muhammed b. Eyyûb et-Tâzifî'nin Zemahşerî'nin tefsiri üzerine yazdığı el-Muhtasaru'r-râşif min zilâli'l-kâşif isimli eserinin Hac Suresinden Neml Suresi sonuna kadar olan bölümün tahkik ve analizi yapılmıştır. Araştırmanın önemi dayandığı asıl olan Zemahşerî'nin eserinden kaynaklıdır. Bilindiği gibi Zemahşerî'nin tefsiri Beydâvî'nin eserinden sonra üzere en çok şerh ve hâşiye yazılan eserdir. Zemahşerî'nin eseri re'yle tefsir metoduna uygun olarak yazılmıştır. Müellif eserde Kur'ân'ın i'câzını beyan etmek için aklî bir metot kullanmıştır. Lügat, belâgat, nahiv konularında eşsizdir. Zemahşerî eserde belâgatçıların üstadı sayılan Cürcânî'den nakiller yapmıştır. Tâzifî'nin eseri bu kıymetli tefsiri özetlemesinden dolayı önemlidir. Müellif ve şârihin yaşadığı dönem, ilmî ve şahsi hayatları yazılırken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Metnin yazılması, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması, eserde yapılan nakillerin aslî kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesinde tahkik ve talik metodu kullanılmıştır. Araştırmada varılan sonuçların önemlileri şunlardır: Tâzifî, eserinde Zemahşerî'nin îtizâlî görüşlerinden uzak durmuş, eser boyunca mutezilî görüşleri nakletmemiştir. Tâzifî eserinde Taberî, Semerkandî, Sa'lebî, Heravî gibi kendinden önceki önemli müfessirlerden nakiller yapmıştır. Hadisleri manen rivayet etmiş, zayıf hadisler ve isrâilî rivayetleri kullanmıştır. Eserde her âyet değil sadece belli âyetler tefsir edilmiştir. Şiirle istişhâd az yapılmış, belâgat ve nahivle ilgili konularda Zemahşerî'inin tercihleri kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research dealt with the Hashiyah of Sheikh Al-Tathifi (Al-Muhtasar Al-Rashef Min Zulal Al-Kashef), which is one of the footnotes on the interpretation of AlZamakhshari from the beginning of Surat Al-Qasas to the end of Surat Al-Safat, a study and investigation. Its importance comes as it is one of the books that explained one of the famous interpretations of Imam Al-Zamakhshari, which is“Tafsir Al-Kashshaf”; Who was distinguished by his presentation of Quranic studies, especially linguistic ones, readings and syntax, and the author of this footnote is Sheikh Al-Tathifi, who had a good addition to the interpretation of Al-Zamakhshari in the narratives and Quranic readings. One of the results of the study was that although he relied on the interpretation of Al-Kashshaf, he did not neglect the books of the previous imams, especially the interpretation of Al-Samarqandi and Al-Tha'labi, and he added to them from his understanding and knowledge, so he presented this interpretation to us. This book contained the most important sciences in interpretation, readings, language, grammar, and others, and the author followed an integrated approach in it, starting from the beginning of the surah to its end. With hadiths and narrations, which are often narrations in the interpretation of the Qur'an, he lists the Qur'anic verses, puts them in brackets, and then conveys the explanatory sayings contained in them, relying on what was mentioned by the imams of interpretation, especially Zamakhshari, Al-Thalabi and Samarkandi, Likewise, he wrote readings, language, and grammar, and he mentioned his opinion on many issues, especially in readings, grammar, and language, and he mentioned more than the aspects of Quranic readings. I followed the descriptive approach in studying and verifying this manuscript, according to the scientific method used in researching manuscripts.