Abortus imminens tanılı hastalarda sistemik immün-inflamasyon indeksinin araştırılması
Investigation of systemic immune-inflammation index in patients diagnosed with abortion imminens
- Tez No: 806185
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Abortus imminens, Hemogram, Sistemik immün-inflamasyon indeksi, Pregnancy, Abortion imminens, Hemogram, Systemic immune-inflammation index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada abortus imminens tanılı gebeler ile sağlıklı gebelerin hemogram parametrelerinin kıyaslanması ve abortus imminens tanılı gebelerde gebeliğin abortus ile sonuçlanmasının hemogram parametreleri ile ön görüsünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif planlanmış olmakla birlikte Ankara Bilkent Şehir hastanesi Perinatoloji, Antenatal polikliniklerine ve acil servisine Nisan 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında, vajinal kanama ve/veya lekelenme şikayetiyle gelen ayrıca erken hafta kanama hikayesi olup ultrasonda gebelik kesesi etrafında subkoryonik hematom izlenen 20 hafta altındaki gebeliğe sahip Abortus imminens tanısı alan 163 hasta geçmişe yönelik sistemden taranarak çalışma grubumuz olarak belirlenmiştir. Çalışmada hastaların demografik-klinik özellikleri,hasta yaşı, son adet tarihi(sat), gravide, parite, yaşayanı, abortusu, toplam doğum sayısı, kaç kez sezaryen geçirmiş olduğu , başvuru anındaki gebelik haftası kaydedildi. Hasta takibi sürecinde rutin olarak istenen tam kan tetkikleri taranarak hemogram parametleri olan; Nötrofil/Lenfosit Oranı(NLR), Ortalama Eritrosit Volümü(MCV), Eritrosit Dağılımının Hacmi(RDW), Lökosit hücresi miktarı(WBC), Nötrofil Sayısı(NEU), trombosit sayısı(PLT), Ortalama trombosit Hacmi(MPV), Hemoglobin(Hb), Hematokrit (HCT), Platelet Lenfosit Oranı (PLR), Platelekrit (PCT), Monosit Sayısı, Eozinofil Sayısı sistem üzerinden toplandı ve kaydedildi. Bulgular: Abortus imminens tanılı gebelerde sağlıklı gebelere göre lökosit, nötrofil, monosit, MPV, PCT, LUC, NLR,MLR ve SII değerleri istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti. Abortus imminens tanılı gebelerden gebeliği abortus ile sonlanan gebelerde gebeliği devam edenlere göre, Lökosit, Nötrofil, Monosit, Mpv, Luc, ve SII değerleri istatistiksel olarak anlamlı ve daha yüksek ayrıca lenfosit sayısı ise istatistiksel olarak anlamlı daha düşüktü. Abortus imminens tanılı gebelerden gebeliğin abortus ile sonlanmasını ön görme gücü sırasıyla SII, NLR, PLR, MLR, Nötrofil sayısı ve Lökosit sayısı şeklindeydi. Sonuç: Klinik pratikte sıklıkla kullanılan, yöntem olarak kolay ve ucuz olan hemogram tetkininden elde edilen parametreler, abortus imminens tanılı gebelerde gebeliğin abortus ile sonuçlanmasını ön görebilmektedir. Ayrıca abortus imminens etiyolojisinde ve patofizyolojisinde maternal artmış inflamatuar yükü gösterme de yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, after comparing the hemogram parameters of pregnants with abortion imminens and healthy pregnants, we want to evaluate the prediction of the outcome of pregnancy with abortion in patients with abortion imminens diagnosis by means of hemogram parameters. Materials And Methods: Between April 2021 and April 2022, 163 patients with abortion imminens diagnosis who came to Ankara Bilkent City Hospital's Perinatology, Antenatal policlinics and emergency department with complaints of vaginal bleeding and/or spotting. These 163 patients were selected as our study group after the system scan retrospectively. Demographic-clinical characteristics of the patients, patient age, last menstrual period, gravida, parity, number of living children, abortion, total number of births, number of cesarean sections, and gestational week at the time of admission were recorded. Routine blood tests are scanned from the system. Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Mean Erythrocyte Volume, red cell distribution width (RDW), Leukocyte count (WBC), Neutrophil Count (NEU), platelet count (PLT), Mean platelet Volume (MPV), Hemoglobin (Hb) ), Hematocrit (HCT), Platelet/ Lymphocyte Ratio (PLR), Platelectric (PCT), Monocyte Count, Eosinophil Count were stored and recorded from the system. Results: Abortion imminens diagnosed pregnants Leukocyte, neutrophil, monocyte, Mpv, Pct, Luc, NLR, MLR and SII values were higher than healthy pregnant women. Also we compred abortus imminens diagnosis whose pregnancy ended with abortion and healthy pregnants. leukocytes, neutrophils, monocytes, Mpv, Luc, and SII values were statistically significant and higher in pregnancy ended with abortion group. The respectivel predict powers of termination of pregnancy in abortus imminens are; SII, NLR, PLR, MLR, Leukocyte, Neutrophil count. Conclusion: The inflammatory parameters from Hemogram tests, which is frequently used in clinical practice, is easy and inexpensive, have high predictive power of pregnancy with abortion imminens diagnosis who pregnancy ended with miscarriage. It also helps to show the increased maternal inflammation in the etiology and pathophysiology of abortion imminens.