Yunus Emre'nin hayatından söz eden romanlarda Mevlâna ve yakın çevresi
Mawlana and its close surroundings in novels about Yunus Emre's life
- Tez No: 806214
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY KOCATÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk romanı, biyografi, Yunus Emre, Mevlâna, tahlil, tasavvuf, Turkish novel, biography, Yunus Emre, Mevlâna, analysis, mysticism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
''Yunus Emre'nin Hayatından Söz Eden Romanlarda Mevlâna ve Yakın Çevresi'' adlı çalışmamızda Yunus Emre'nin hayatını işleyen on iki roman incelenmiştir. Tespit edilen bu romanlarda Yunus Emre ile Mevlâna ve yakın çevresinin nasıl yer aldığının ve ilişkilerinin ayrıntısının ortaya çıkarılması, çalışmamızın ana çerçevesini oluşturmaktadır. Bu ana çerçeve etrafında; kaynaklık eden eserler incelenmiş, romanlar tahlil yöntemi ile incelemeye tâbi tutulmuş, önemli mutasavvıfların biyografileri sunulmuş, romanlardaki benzer ve farklı taraflar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamıza ön hazırlık oluşturan ''Giriş'' bölümünde Yunus Emre ile Mevlâna'nın hayatı ve Türk romanındaki yeri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, Yunus Emre'nin menkıbevi hayatından ağırlıklı olarak söz eden romanların özetleri verilmiştir. İkinci bölümde, incelenen romanlardaki Mevlâna'nın yakın çevresinden isimlerin biyografilerine ve romanların genel tahlillerine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde, çalışma boyunca elde edilen bilgiler toplanmıştır. Elde edilen bilgiler neticesinde Türk kültür ve düşünce hayatının iki önemli gönül insanını aynı tabloda sunarak bundan sonra yapılacak anlama ve tanıma çalışmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Twelve novels dealing with Yunus Emre's life were examined in our study titled“Mevlâna and His Neighborhood in Novels Talking About Yunus Emre's Life”. The main framework of our study is to reveal the details of how Yunus Emre and Mevlâna and their close circle take place in these identified novels and their relations. Around this main frame; The works that are the source of the source were examined, the novels were examined by the method of analysis, the biographies of important mystics were presented, and the similar and different sides in the novels were tried to be revealed. In the“Introduction”section, which is a preliminary preparation for our study, the life of Yunus Emre and Mevlâna and their place in the Turkish novel are emphasized. In the first chapter, summaries of the novels that mainly talk about Yunus Emre's hagiographic life are given. In the second part, the biographies of the names of Mevlâna's close circle, who are mentioned in the novels examined, and the general analyzes of the novels are given. In the conclusion part, the information obtained during the study was collected. As a result of the information obtained, it is aimed to contribute to the understanding and recognition studies to be made in the future by presenting two important people of Turkish culture and thought life in the same table.