Türk basınının organize suç örgütlerine yönelik operasyonlara karşı tutumu: KELEBEK ve TIRPAN operasyonları örneği
Attitude of Turkish press to operations against organized crime organizations: The example of BUTTERFLY and SCYTHE operations
- Tez No: 806301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Organize Suç, Mafya, Türk Mafyası, Kelebek Operasyonu, Tırpan Operasyonu, Organized Crime, Mafia, Turkish Mafia, Kelebek Operation, Tırpan Operation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Suç ve onun bir uzantısı olarak ortaya çıkan organize suç tüm insanlık için büyük bir tehdit olarak belirmektedir. Organize suç aynı zamanda kamu asayiş ve huzurunun da temin edilmesi noktasında büyük bir engel teşkil etmektedir. En az üç ya da daha fazla kişiden teşekkül eden organize suç kavramının temelleri çok eskilere dayanmaktadır. Başta İtalya olmak üzere Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu coğrafyalarında etkin olan bu kavram tüm dünyada karşılığı olan bir mefhumdur. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde organize suç vakaları ile karşılaşılmaktadır. Organize suçun modern bir fenomeni olan mafya ise daha örgütlü olup, içinde katı bir hiyerarşinin olduğu, belli kaidelerin benimsendiği ve üye olmanın zor olduğu bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihçilere göre anavatanı İtalya olan mafya, tüm dünya ülkelerine buradan sirayet etmiştir. İtalyan mafyası, muadili olarak sayılabilecek hemen hemen tüm organize suç örgütlerine bir rol-model olmuştur. İtalyan mafyası içinde zuhur eden omerta yani suskunluk yasası, dünyanın muhtelif ülkelerinde aktif olan mafya grupları için ana kaide haline gelmiştir. Bu tip suçlarla mücadele etmek tüm insanlık için zaruri olan bir durumdur. Aksi takdirde mafyanın egemen olduğu toplumlarda temel hak ve hürriyetlerin icra edilmesi zor bir hal alır. Bu sebepten ötürü organize suç ve mafya tipi suçlarla mücadele büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada organize suç ve mafya kavramlarından bahsedilmiş olup, bu kavramlar etrafında şekillenen suç örgütlerinin mazisi ve bazı ülkelerdeki örnekleri anlatılmıştır. Bunun yanında ise esas olarak Türkiye'de organize suçun serüveni ile mafya tipi suçların icraatlarından bahsedilmiştir. Türkiye'de mafya tipi suçlarla mücadele konusunda öne çıkan operasyonlardan Kelebek ve Tırpan operasyonlarının Milliyet, Sabah ve Cumhuriyet gazetelerinin internet portallarında nasıl ele aldıkları konusu incelenmiş olup, bu basın kuruluşlarının bu operasyonların ifa edilmesi konusunda nasıl bir görev üstlendikleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Crime and organized crime, which appears as an extension of it, appear as a great threat to all humanity. Organized crime is also a major obstacle to ensuring public order and peace. The basis of the concept of organized crime, which consists of at least three or more people, dates back to ancient times. This concept, which is active in the geographies of Latin America, Southeast Asia and the Middle East, especially in Italy, is a concept that has its counterpart all over the world. Organized crime cases are encountered in almost every country in the world. The mafia, a modern phenomenon of organized crime, is more organized and emerges as a concept in which there is a strict hierarchy, certain rules are adopted and it is difficult to become a member. According to historians, the mafia, whose homeland is Italy, has spread to all countries of the world from here. The Italian mafia has been a role-model to almost all organized crime organizations that can be counted as equivalents. The omerta, the law of silence, which emerged in the Italian mafia, has become the main rule for mafia groups active in various countries of the world. Fighting against such crimes is essential for all humanity. Otherwise, it becomes difficult to exercise fundamental rights and freedoms in societies dominated by the mafia. For this reason, the fight against organized crime and mafia-type crimes is of great importance. The concepts of organized crime and mafia will be mentioned, and the past of the crime cells shaped around these concepts and examples in some countries are explained. In addition, the adventure of organized crime in Turkey and the practices of mafia-type crimes were mentioned. How the Butterfly and Tirpan operations, one of the only operations in the fight against mafia-type crimes in Turkey, were handled on the internet portals of Milliyet, Sabah and Cumhuriyet newspapers, the issue was examined, and the task of this press organization in the execution of these operations was examined.