Gebelerde Covıd-19 salgınına yönelik algı ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of perceptions and attitudes towards the Covid-19 epidemic in pregnant women
- Tez No: 806346
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, salgın, gebelik, algı, tutum, COVID-19, epidemic, pregnancy, perception, attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma gebelerin COVID-19'a karşı algı ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılan tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırma 17.11.2021 – 06.01.2022 tarihleri arasında Çerkezköy İrmet Hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran 300 gebeden oluşmaktadır. Literatür doğrultusunda hazırlanan tanımlayıcı soru formu ve COVID-19 Salgınına Yönelik Algı ve Tutumları Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Çalışmaya katılan gebelerin %39,7'si 26-30 yaş aralığındadır. Katılımcıların %26'sı gebeliğinin COVID-19 salgınından etkilendiği, %42'si koruyucu önlemleri öğrenip uygulayarak sağlık arama davranışına başvurduğu belirlenirken %12,7'si sağlık arama davranışından kaçınmaktadır. Katılımcıların hastalık algısının bulaşıcılık alt boyutu puanlar ortalama 4,04±0,75 ve kaçınma davranışlarından kişisel temastan kaçınma alt boyutunun ortalama puanı 4,17±0,75 olup bu yönde inancın yüksek olduğuna ulaşıldı. Hemşirelerin gebelere hastalık hakkında eğitim vermesi algı ve tutumlar açısından önemlidir. Gebelik süreci hastalıktan etkilenen ve olumsuz duygularla baş etmekte zorlanan gebelere uygun danışmanlık hizmeti büyük rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study conducted to determine the perceptions and attitudes of pregnant women towards COVID-19. Research consists of 300 pregnant women who applied to the gynecology outpatient clinic of Çerkezköy Irmet Hospital between 17.11.2021 and 06.01.2022. A descriptive questionnaire prepared in line according to literature and the Assessment Scale of Perceptions and Attitudes towards the COVID-19 Outbreak were used. 39.7% of the pregnant women participating in the research are between ages of 26-30. While it was determined that 26% of the participants were affected by the COVID-19 epidemic, 42% resorted to health-seeking behavior by learning and applying preventive measures, 12.7% of them avoided health-seeking behavior. The mean score of the contagiousness sub-dimension of the participants' perception of illness was 4.04±0.75, and the mean score of the avoidance behavior sub-dimension of avoiding personal contact was 4.17±0.75, and it was found that belief in this context was high. It is important for nurses to educate pregnant women about the disease in terms of perceptions and attitudes. Counseling services suitable for pregnant women who are affected by the disease during pregnancy and have difficulty in coping with negative emotions play a major role.