Benlik sunumunda dövmenin anlamının ve motivasyonunun açıklanmasına yönelik bir araştırma
A research to explanation of the meaning and motivation of tattoo in self-presentation
  1. Tez No: 806503
  2. Yazar: EKİN KARAKUYU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN TEMEL EĞİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, Benlik Sunumu, Dövme, Self, Self-Presentation, Tattoo
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Benlik kavramı, insanların kim olduğu sorusunu yanıtlamakla birlikte bireyin yaşadığı çevreden, yetiştiği aile ortamından, kendisini tanımladığı maddi ve manevi tüm yönlerinden ayrı düşünülememektedir. Benlik sunumu, kişilerin bilinçli ya da bilinçsiz olarak iletişim ve etkileşim sırasında kendileri hakkındaki bilgileri düzenleyerek diğer insanlarla paylaşması anlamına gelmektedir. Modern dönemde dövmelerin bir iletişim biçimi halini alması ve kişilerarası iletişim sürecinde bireylerin kendilerini ifade ettikleri bir anlam aracına dönüşmesi söz konusudur. Bu çalışmada öncelikle benlik ve benlik sunumu kavramı açıklanmış ve ardından dövme; kültür, toplum ve benlik sunumu perspektifinde incelenmiştir. Bireyin benlik sunumunda dövmelerin nasıl bir anlamı olduğu ve bireyleri dövme yapma eylemine götüren temel motivasyonların anlaşılması amaçlanmıştır. Bu amaçla karma araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında 112 katılımcıya İdeal ve Gerçek Benlik Kavramı Ölçeği uygulanmıştır. Nitel kısmında ise amaçlı örneklemle belirlenen 18 kişiye görüşme soruları yöneltilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda kişilerin ideal ve gerçek benlikleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte kişileri dövme yapmaya iten sebepler ve motivasyonlar Kişisel Faktörler, Anlam Taşıma, İfade Etme Aracı, İyi Görünme Algısı, Benliğin Uzantıları ve Yeniden Tanımlanması, Estetik, Kişisel Anlamlar, Hatırlama/Unutmama, Pişmanlık Duymama/Memnuniyet ve Kendini Mutlu Kılma kodlarıyla açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
While the concept of self answers the question of who people are, it cannot be separated from the environment in which the individual lives, the family environment in which he/she grows up, and all the material and immaterial aspects with which he/she defines himself/herself. Self-presentation means that people consciously or unconsciously organize and share information about themselves with other people during communication and interaction. In the modern period, tattoos have become a form of communication and have turned into a tool of meaning through which individuals express themselves in the process of interpersonal communication. In this study, firstly the concept of self and self-presentation is explained and then tattoos are analyzed from the perspective of culture, society and self-presentation. It is aimed to understand the meaning of tattoos in the self-presentation of the individual and the basic motivations that lead individuals to the act of tattooing. For this purpose, mixed research method was applied. In the quantitative part of the study, the Ideal and Real Self Concept Questionnaire was administered to 112 participants. In the qualitative part, interview questions were asked to 18 people determined by purposeful sampling. As a result of the findings, it was understood that there was a significant difference between the ideal and real selves of the individuals. In addition, the reasons and motivations that push people to tattoo were explained with the codes of Personal Factors, Carrying Meaning, Means of Expression, Perception of Looking Good, Extensions and Redefinition of Self, Aesthetics, Personal Meanings, Remembering/Unforgetting, No Regret/Satisfaction and Making oneself Happy.