İnflamatuvar bağırsak hastalıklarında sistemik immün inflamasyon indeksi ve pan-immün inflamasyon değeri ile hastalık aktivasyonu ilişkisinin retrospektif incelenmesi
Retrospective research of the relationship between systemic immune inflammation index and pan-immune inflammation value with disease activation in inflammatory bowel diseases
  1. Tez No: 806870
  2. Yazar: KÜBRA VURAT ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM GİRAY NAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: inflamatuvar bağırsak hastalığı, sistemik immün-inflamasyon değeri, pan-immün inflamasyon değeri, inflammatory bowel disease, systemic immune-inflammation index, pan-immune inflammation value, disease activation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) genetik, çevresel ve immün faktörleri içeren karmaşık bir etiyolojiye sahip gastrointestinal sistemin kronik, idiyopatik ve tekrarlayan inflamatuvar bir durumudur. İBH tanısı, aktivitesi ve tedavi yanıtı; semptomlar, klinik muayene, laboratuvar testleri, radyoloji, endoskopik ve histolojik bulguların kombinasyonu ile değerlendirilir. Hastaların şikayetleri her zaman hastalığın şiddeti ve yaygınlığı ile örtüşmediğinden hastalık aktivitesinin endoskopik değerlendirilmesi altın standarttır. Ancak invaziv, maliyetli, her zaman tolerasyonu mümkün olmayan, komplikasyonlara yol açabilen bir tetkikdir. Mevcut klinik uygulamada, C-reaktif protein, eritrosit sedimantasyon hızı, fekal kalprotektin gibi yaygın olarak kullanılan non-invaziv biyobelirteçlerin, İBH'de hem erken tanı hem de hastalık aktivitesinin doğru izlenmesi için önemli olduğu düşünülmektedir. Ancak kullanımını kısıtlayan durumlar vardır. Tüm bunlardan dolayı hastalık aktivasyonunu değerlendirebilen kolay, hızlı, ucuz ve non-invaziv belirteç arayışına girilmiştir. Bu çalışmada son yıllarda tam kan sayımından elde edilen inflamatuvar belirteçlerden olan Sİİ ve PİD'i; İBH patofizyolojisinde immün yanıt ve inflamasyonun yer alması ile ilişkilendirerek İBH aktivasyon durumunu belirlemede ucuz, kolay ve non-invaziv bir belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını retrospektif olarak araştırmayı amaçladık. 01/01/2017-01/01/2020 tarihleri arasında“Ülseratif Kolit”ve“Crohn Hastalığı”tanısı olan ve en az bir defa fekal kalprotektin çalışılmış olan 245 hastanın verileri analiz edilmiştir. Sonuçları değerlendirdiğimizde Sİİ, ÜK ve CH olmak üzere her iki hastalık grubunda da, PİD'in CH grubunda hastalık aktivasyonunu belirlemede yardımcı olabileceği bulunmuştur. Sİİ ve PİD'in aktif CH teşhisine yardımcı olabileceğine dair kanıt sağlayan ilk çalışmadır. Bu testlerin klinik uygulamada kullanılır hale gelmesi için daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Inflammatory Bowel Diseases (IBD) are chronic, idiopathic, and recurrent inflammatory conditions of the gastrointestinal system with a complex etiology involving genetic, environmental, and immune factors. The diagnosis, activity, and treatment response of IBD are evaluated using a combination of symptoms, clinical examination, laboratory tests, radiology, endoscopic, and histological findings. Endoscopic evaluation of disease activity is considered the gold standard as patients' symptoms do not always correlate with the severity and extent of the disease. However, it is an invasive, costly, not always tolerable, and can lead to complications. In current clinical practice, non-invasive biomarkers such as C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate, and fecal calprotectin, which are widely used, are believed to be important for both early diagnosis and accurate monitoring of disease activity in IBD. However, there are limitations to their use. Therefore, there is a search for easy, fast, inexpensive, and non-invasive biomarkers that can assess disease activity. In this study, we correlated the systemic immune inflammation index (SII) and pan-immune inflammation value (PIV), which are inflammatory markers obtained from complete blood count in recent years, with the involvement of immune response and inflammation in the pathophysiology of inflammatory bowel disease (IBD). Our aim in this study was to retrospectively investigate whether these markers can be used as inexpensive, easy, and non-invasive indicators for determining the activation status of inflammatory bowel disease (IBD). The data of 245 patients diagnosed with“Ulcerative Colitis”and“Crohn's Disease”and who had undergone at least one fecal calprotectin test between 01/01/2017 and 01/01/2020 were analyzed. When evaluating the results, it was determined that the systemic immune inflammation index (SII) is helpful in both disease groups, Ulcerative Colitis (UC) and Crohn's Disease (CD). It was also found that the pan-immune inflammation value (PIV) can assist in determining disease activation specifically in the CD group. This study is the first to provide evidence that SII and PIV can contribute to the diagnosis of active CD. However, further studies are required to establish the clinical applicability of these tests.