İnflamatuvar bağırsak hastalıklarında pan-immün inflamasyon değeri ile hastalık aktivasyonu arasındaki ilişki
The relationship between pan-immune inflammation value and disease activation in inflammatory bowel disease
  1. Tez No: 988521
  2. Yazar: SEFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK ÇAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: crohn hastalığı, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, pan-immün inflamasyon değeri, sistemik immün-inflamasyon indeksi, ülseratif kolit, Crohn's disease, ınflammatory bowel disease, pan-immune inflammation value, systemic immune-inflammation index, ulcerative colitis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) olan ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) olgularında pan-immün inflamasyon değerinin (PİD) hastalık aktivasyonu ile ilişkisini retrospektif olarak incelemeyi amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi gastroenteroloji polikliniğine 01.01.2018–01.01.2025 tarihleri arasında başvuran, ÜK veya CH tanılı 455 hasta (365 ÜK, 90 CH) retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalık aktivitesi CH için Crohn Hastalığı Aktivite İndeksi (CDAI), ÜK için ise Ülseratif Kolit Endoskopik Şiddet İndeksi (UCEIS) ile sınıflandırıldı. Tam kan sayımı, CRP, albümin düzeyleri kullanılarak PİD, Sİİ, CAO ve NLO hesaplandı; bu indekslerin remisyon ve aktif hastalık gruplarındaki düzeyleri ile hastalık şiddet kategorilerine göre dağılımları karşılaştırıldı. Aktif hastalığı öngörmede PİD, Sİİ, CAO ve NLO için ROC analizi yapıldı ve eğri altında kalan alanlar karşılaştırıldı. Bulgular: Hem ÜK hem de CH'da aktif hastalık grubunda PİD, Sİİ, CAO, NLO, CRP, lökosit, nötrofil, monosit ve trombosit düzeyleri remisyona göre anlamlı derecede yüksek, hemoglobin ve albümin düzeyleri ise daha düşüktü (tümü için p<0,001). Hastalık şiddeti arttıkça PİD, Sİİ, CAO ve NLO değerleri her iki hastalıkta da basamaklı olarak yükseldi. Aktif hastalığı öngörmede CH için PİD kesim noktası 415,988 (EAA: 0,860), ÜK için 438,258 (EAA: 0,791) olarak saptandı. PİD'nin aktif hastalığı ayırt etmedeki performansı Sİİ, CAO ve NLO ile karşılaştırıldığında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: PİD hem ÜK hem de CH'da hastalık aktivitesiyle yakından ilişkili olup aktif hastalığı öngörmede yüksek tanısal doğruluk göstermektedir. Ucuz, kolay erişilebilir ve noninvaziv bir belirteç olan PİD'nin, İBH'lı hastalarda hastalık aktivasyonunun değerlendirilmesinde yardımcı bir biyobelirteç olarak klinik kullanıma girebilmesi için geniş örneklemli, prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to retrospectively investigate the relationship between the pan-immune-inflammation value (PIV) and disease activation in patients with inflammatory bowel disease (IBD), including ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD). Materials and Methods: A total of 455 patients (365 UC, 90 CD) who presented to the Gastroenterology Outpatient Clinic of the University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital between 01.01.2018 and 01.01.2025 were retrospectively evaluated. Disease activity was classified using the Crohn's Disease Activity Index (CDAI) for CD and the Ulcerative Colitis Endoscopic Index of Severity (UCEIS) for UC. Complete blood count, CRP, and albumin levels were used to calculate PIV, SII, CAR, and NLR. These indices were compared between remission and active disease groups as well as across disease severity categories. To assess their ability to predict active disease, ROC analyses were performed for PIV, SII, CAR, and NLR, and their areas under the curve were compared. Results: In both UC and CD, PIV, SII, CAR, NLR, CRP, leukocyte, neutrophil, monocyte, and platelet levels were significantly higher in the active disease group, whereas hemoglobin and albumin levels were lower (all p<0.001). As disease severity increased, PIV, SII, CAR, and NLR values rose progressively in both conditions. The optimal PIV cutoff for predicting active disease was 415.988 (AUC: 0.860) for CD and 438.258 (AUC: 0.791) for UC. No significant difference was observed between PIV and other indices (SII, CAR, NLR) in distinguishing active disease. Conclusion: PIV is strongly associated with disease activity in both UC and CD and demonstrates high diagnostic accuracy in identifying active disease. As a simple, accessible, and noninvasive biomarker, PIV may serve as a useful tool forevaluating disease activation in IBD; however, larger prospective multicenter studies are required before clinical implementation.