Müslüman seyyahların insan anlatımı (ıx-xıv. yüzyıl)
Human narration of muslim travelers (ix-xiv century)
- Tez No: 806952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seyyah, Seyahatnâme, İnsan, Orta Çağ, Traveler, Travelogue, Human, Middle Ages
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Orta Çağ'da seyyahlar daha önce ayak basmadıkları topraklara yolculuk ederken, bu toplumların yaşam tarzları hakkında edindikleri bilgileri not etmiştir. Memleketlerine geri döndükten sonra bu bilgileri kaleme alarak eserlerini yazmıştır. Bu eserlere seyahatnâme ismi verilir. Seyahatnâmeler farklı coğrafyaların özelliklerinden başlayıp, halkların yaşam tarzları, siyasi olaylar, hayvan bitki türleri, inançlar, iklim, tarihi yapılardan bahsetmektedir. Orta Çağ'dan günümüze kadar insanın doğasının değişmediğini; duyguların, ihtiyaçların aynı olduğunu seyyahların eserlerini okuyarak anlayabiliriz. O asırlarda iktidar halk ilişkileri, insanların sosyal tabakalara ayrılmaları, zenginlik fakirlik gibi faktörlerin insanın yaşam tarzına etkileri bu eserlerde mevcuttur. Orta Çağ'da yaşamış milletlerin âdetleri bazı milletlerde günümüze kadar devam etmektedir. IX-XIV. asırlarda yaşamış insanlar ile XXI. asırda yaşayan insanların ihtiyaç duydukları, önem verdikleri eşyaların aynı olması şaşırtıcı değildir. Böylece seyyahların gezerek milletlerin yaşamlarını görüp kâğıda döktükleri bilgilerden Orta Çağ insanının maddi ve manevi olarak önem verdikleri değerleri görebiliriz.
Özet (Çeviri)
In the Middle Ages, travelers travel to new places where they have not been before, where they do not know the cultures and lifestyles of the societies and write down the information they have gained during their travels, and the works they write after they return to their hometowns are called travel books. Travelogues start from the characteristics of different geographies and include people's lifestyles, political events, animal and plant species, religions, climate and historical structures. By reading the works of travelers, we can understand that human nature has not changed from now on to nowadays. These works show how social stratification, income disparity, power-public relations, and poverty impacted people's lifestyles during those eras. The customs of the nations that lived in the Middle Ages continue to the nowadays in some nations. It is not surprising that people who lived in the 9th-14th centuries and those who lived in the 21st centuries need and care about the same things. Thus, we can see the values that the people of the Middle Ages cared about materially and spiritually from the information they wrote down on paper, by traveling and seeing the lives of nations.