Devlet ve özel okul yöneticilerinin öğrenen okul ile ilgili görüşleri
The views of public and private school administrators about the learning school
  1. Tez No: 806953
  2. Yazar: ALİ KIZILOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SELVİTOPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen örgüt, Öğrenen okul, Yönetici, Learning Organisation, Learning School, Administrator
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı okul yöneticilerinin öğrenen okul ile ilgili görüşlerini incelemektir. Bu amaçla Karaman'da devlet ve özel okullarda görev yapan 10 okul yöneticisinin görüşlerine başvurulmuştur. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmada, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler kayıt altına alınmış ve veriler içerik analiz yöntemiyle irdelenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde MAXQDA 2020 programı kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler doğrultusunda 5 tema oluşturulmuştur. Oluşturulan temalar“Kişisel Hakimiyet”,“Zihni modeller”,“Paylaşılan vizyon”,“Takım halinde öğrenme”,“Sistem düşüncesi”şeklindedir. Bulgular Peter M. Senge'nin“Beşinci Disiplin”adlı eserinde“öğrenen örgüt”ile ilgili görüşleri çerçevesinde ve literatürdeki bilgiler ile irdelenmiş ve yapılabilecek uygulamalar ile ilgili çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda, okul yöneticilerinin kendilerinin ve öğretmenlerin mesleki anlamda geliştirmelerinin birer zorunluluk olduğunu düşündükleri fakat mesleki gelişimi teşvik etmede eksiklikler bulunduğu tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin çeşitli ön yargılara sahip oldukları ve bunlara engel olmaya çalıştıkları belirlenmiştir. Yönetici ve öğretmenlerin çeşitli takımlarda görev alarak aralarında bilgi paylaşımı yaptıkları, devlet okullarında öğretmenlerin karar almada isteksiz oldukları ve kararların daha çok yöneticiler tarafından alındığı tespit edilmiştir. Özel okulların devlet okullarına göre daha yenilikçi oldukları ve seminer dönemlerini daha verimli değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerinin okulu geliştirdiği fakat veli katılımını az olması ve kurumsal hafızanın bulunmaması gibi bazı sebeplerin okulların gelişimini engellediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the opinions of school administrators about the learning school. For this purpose, the opinions of 10 school administrators working in public and private schools in Karaman were consulted. Participants were determined by purposive sampling method. In the study, the case study design, one of the qualitative research designs, was used. The data of the research were collected using a semi-structured interview form. The interviews were recorded and the data were analyzed by content analysis method. The MAXQDA 2020 program was used to analyze the data. In line with the data obtained from the participants, 5 themes were created. The themes created are“Personal Domination”,“Mental models”,“Shared vision”,“Team learning”,“System thinking”. The findings were examined within the framework of Peter M. Senge's views on the“learning organization”in his work titled“The Fifth Discipline”and the information in the literature, and various suggestions were made about the applications that can be made. As a result of the research, it has been determined that school administrators think that it is a necessity for them and teachers to develop professionally, but there are deficiencies in encouraging professional development. It has been determined that school administrators have various prejudices and try to prevent them. It has been determined that administrators and teachers take part in various teams and share information among themselves, that teachers in public schools are reluctant to make decisions and that decisions are mostly taken by administrators. It has been determined that private schools are more innovative than public schools and evaluate the seminar periods more efficiently. It has been determined that teachers' self-development improves the school, but some reasons such as low parent participation and lack of institutional memory hinder the development of schools.