The effects of corporate reputation and organizational identification on organizational citizenship behavior: A research on banking sector
Kurumsal itibar ve örgütsel özdeşleşmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkileri: Bankacılık sektörü üzerine bir araştırma
- Tez No: 807123
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Other Orientation, Bankacılık Sektörü, Corporate Reputation, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Identification, Other Orientation, Banking Sector
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı Kurumsal Itibar, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı arasındaki ilişkinin varlığını ve düzeyini araştırmaktır. Çalışanların karakterinin Kurumsal Itibar, Örgütsel Özdeşleşme Ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı arasındaki ilişki üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştırmak için çalışmanın modeline moderatör olarak Other Orientation eklenmiştir. Bu çalışma bankacılık sektöründe, özellikle de Türkiye'nin en önde gelen bankalarında gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri daha önceki çalışmalarda geliştirilen ölçekler kullanılarak anket yöntemiyle toplanmış ve uygun istatistiksel araçlarla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kavramlar arasında bir ilişki olup olmadığı, ilişki varsa düzeyi açıklanmıştır. Bu çalışma, ticaret hacminin yüksek olduğu, büyük sanayi bölgelerinin bulunduğu, bankacılık sektörünün daha rekabetçi olduğu ve bankacılık faaliyetlerinin görece yoğun olduğu TR42 Alt Bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın modeli, çalışanların görev tanımı dışındaki ekstra rol davranışlarında kişinin davranış veya tutumunun mu yoksa kurumun olumlu algısının mı daha etkili olduğu üzerine odaklanmıştır. AMOS ve SPSS ortamında yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre bağımsız değişkenler ve bağımlı değişken arasında anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Buna karşın düzenleyici etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Araştırma konusu olan kavramların kurulan modelde olduğu gibi birlikte incelenmediği, önceki çalışmalarda değişkenler arasındaki ilişkilerin ayrı ayrı ele alındığı görülmüştür. Ayrıca model hem örgüt kuramı hem de örgütsel davranış kavramlarını içermektedir. Bu açılardan bu çalışmanın literatüre alçakgönüllü bir katkı sağlaması arzu edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the existence and level of the relationship between Corporate Reputation, Organizational Identification and Organizational Citizenship Behaviour. Other Orientation was added to the study model as a moderator to investigate whether employees' character has an effect on the relationship between Corporate Reputation, Organizational Identification and Organizational Citizenship Behavior. This study was conducted in the banking sector, especially in the most prominent banks in Turkey. The research data were collected by questionnaire method using the scales developed in previous studies and analysed with appropriate statistical tools. According to the results obtained, it is explained whether there is a relationship between the concepts and if there is a relationship, its level is explained. This study was conducted in the TR42 Sub-Region where the trade volume is high, there are large industrial zones, the banking sector is more competitive and banking activities are relatively intensive. The model of the study focuses on whether the behaviour or attitude of the individual or the positive perception of the organization is more effective in the extra role behaviors of the employees outside the job description. According to the findings obtained from the analyses conducted in AMOS and SPSS environment, there is a significant, positive and medium relationship between the independent variables and the dependent variable. However, it was concluded that there was no moderating effect. It was observed that the concepts that are the subject of the research were not examined together as in the established model, and the relationships between the variables in previous studies were handled separately. In addition, the model includes both organizational theory and organizational behavior concepts. In these respects, it is hoped that this study will make a modest contribution to the literature.