Karayemiş (Prunus laurocerasus) bitkisinin biyoaktif özelliklerinin araştırılması
Investigation of the bioactive properties of cherry laurel (Prunus laurocerasus)
- Tez No: 807125
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM YEŞİLÇİMEN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Karayemiş, ekstrakt, antimikrobiyal, antibiyofilm, Cherry laurel, extract, antimicrobial, antibiofilm
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yapılan tez çalışmasında, Karayemiş (Prunus laurocerasus) meyve ekstraktının antimikrobiyal, yaprak ekstraktının antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyofilm aktiviteleri incelendi. Karayemiş meyvesinin etanol ve metanol (saf) çözeltileri, yapraklarının ise etanol (%70) çözeltisi kullanılarak ekstraksiyonları yapıldı. Yaprak ekstraktının antioksidan aktivitesi, DPPH serbest radikali giderme yöntemi ile toplam fenolik içeriği (89.27 mg/g) ise Folin-Ciocalteu metodu ile saptandı. Yaprak ekstraktının gallik asit (0.631 mg/L), kateşin (34.874 mg/L), kafeik asit (16.562 mg/L), epikateşin (76.954 mg/L), p-kumarik asit (5.06 mg/L) ferulik asit (24.97 mg/L), ellajik asit (2.211 mg/L) ve kuersetin (2.041 mg/L) içerdiği HPLC yöntemi ile belirlendi. Flavonoid içeriği (3.64 mg/g) alüminyum klorür kolorimetrik yöntemi kullanılarak tayin edildi. Karayemiş meyvesinden elde edilen ekstraktların antimikrobiyal etkisi tespit edilemedi. Karayemiş yaprak ekstraktının B. cereus ATCC 11778 (10 mm), B. subtilis ATCC 6633 (8 mm), E. faecalis ATCC 29212 (11 mm), P. syringae pv.tomato (10 mm), S. aureus ATCC 25923 (11 mm), S. aureus ATCC 29213 (13 mm) ve S. uberis ATCC 700407 (11 mm) suşları üzerinde antimikrobiyal aktivitesi agar kuyu difüzyonu yöntemiyle belirlendi. Ekstraktın E. faecalis ATCC 29212 (1.2 mg/mL), S. aureus ATCC 25923 (0.3 mg/mL), S. aureus ATCC 29213 (1.2 mg/mL) ve S. uberis ATCC 700407 (1.2 mg/mL) suşları üzerinde MİK (Minimal İnhibisyon Konsantrasyon) değerleri belirlendi. Ayrıca, ekstraktın E. faecalis ATCC 29212 (9.50 mg/mL), S. aureus ATCC 25923 için (9.50 mg/mL), S. aureus ATCC 29213 (75.90 mg/mL) ve S. uberis ATCC 700407 (4.70 mg/mL) suşları üzerinde MBK (Minimal Bakterisidal Konsantrasyon) değerleri tespit edildi. Karayemiş yaprak ekstraktının, E. faecalis ATCC 29212 ve S. uberis ATCC 700407 suşları üzerinde polistiren ve cam yüzeyde antibiyofilm etkisi incelendi. En yüksek antibiyofilm etki (%54) S. uberis ATCC 700407 bakterisi ile cam yüzeyde gözlendi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, karayemiş yaprağı ekstraktının gıda, sağlık ve kozmetik endüstrisinde kimyasal dezenfektanlara alternatif olarak çeşitli mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal ve antibiyofilm etkili bir katkı maddesi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, antimicrobial activities of the fruit extracts and the antioxidant, antimicrobial and antibiofilm activities of the leaf extract of cherry laurel (Prunus laurocerasus) plant were investigated. Fruits and leaf extracts of cherry laurel were prepared by using ethanol methanol (pure) and ethanol (70%), respectively. The antioxidant activity of the leaf extract was determined by the DPPH free radical scavenging method and total phenolic content (89.27 mg/g) was determined by the Folin-Ciocalteu method. The gallic acid (0.631 mg/L), catechin (34.874 mg/L), caffeic acid (16.562 mg/L), epicatechin (76.954 mg/L), p-coumaric acid (5.06 mg/L) ferulic acid (24.97 mg) /L), ellagic acid (2.211 mg/L) and quercetin (2.041 mg/L) contents of the leaf extract were detected and measured by HPLC. The flavonoid content (3.64 mg/g) of leaf extract was determined by using the aluminum chloride colorimetric method. The fruits extracts did not exhibit antimicrobial activity. Antimicrobial activity of cherry laurel leaf extract on B. cereus ATCC 11778 (10 mm), B. subtilis ATCC 6633 (8 mm), E. faecalis ATCC 29212 (11 mm), P. syringae pv.tomato (10 mm), S. aureus ATCC 25923 (11 mm), S. aureus ATCC 29213 (13 mm) and S. uberis 700 (11 mm) strains was determined by agar well diffusion method. MICs (minimal inhibition concentrations) were determined on E. faecalis ATCC 29212 (1.2 mg/mL), S. aureus ATCC 25923 (0.3 mg/mL), S. aureus ATCC 29213 (1.2 mg/mL) and S. uberis ATCC 700407 (1.2 mg/mL) strains of the obtained extract. MBC (minimal bacterisidal concentration) values of the extract were determined as E. faecalis ATCC 29212 (9.50 mg/mL), S. aureus ATCC 25923 (9.50 mg/mL), S. aureus ATCC 29213 (75.90 mg/mL) and S. uberis ATCC 700407 (4.70 mg/mL). Antibiofilm effects of cherry laurel leaf extract against E. faecalis ATCC 29212 and S. uberis ATCC 700407 strains on polystyrene and glass surfaces were investigated. The highest antibiofilm effect (54%) was observed on the glass surface against S. uberis ATCC 700407 strain. The results obtained from this study show that, cherry laurel leaf extract can be used as an effective antimicrobial and antibiofilm agent against various microorganisms alternative to chemical disinfectants in the food, health and cosmetic industry