TRT dizilerinde muhafazakâr değerlerin temsili
Representations of conservative values in TRT's serials
- Tez No: 807176
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TAKIMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Dizi, Temsil, Söylem, Değer, Conservatism, TV series, Representation, Discourse, Values
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Anlatım olanakları çerçevesinde televizyon kültürel değerleri en iyi şekilde temsil eden ve değerlerin yaygınlaşmasını sağlayan iletişim araçlarından biridir. Özellikle 1990 yılından itibaren hızlı bir gelişme gösteren televizyon yayıncılığıyla birlikte dizi sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Her ne kadar kurgulanmış programlar olarak karşımıza çıksalar da televizyon dizileri gerçek yaşamdan almış oldukları referanslarla bir taraftan toplumu yansıtmakta diğer taraftan toplumun şekillenmesinde rol oynaktadır. Televizyon programları içerisinde en çok izlenme oranlarına sahip diziler, var olan, etkilenilen veya yaratılmak istenen kültürel zenginlikleri içerisinde barındırarak uzun vadede bireyler dolayısıyla toplum üzerinde önemli bir kültürleme işlevini yerine getirmektedir. Dizilerin kültürleme işlevi kültürel hayat içerinde yeni algılar, yaşam tarzları ve davranış şekillerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu açıdan dizilerdeki karakterlerin, olayların, ideolojik düşüncelerin ele alınışları, sunuş şekilleri önem arz etmektedir. Bu çalışmada Seksenler ve Bizimkiler dizisi ekseninde muhafazakâr değerlerin din, aile ve gelenek bağlamında sunuş biçimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Söylem Analizi yöntemi ve Nvivo Programı kullanılarak muhafazakâr anlayışa dair veriler elde edilmeye çalışılmış ve elde edilen veriler birbirleriyle karşılaştırılarak analize tabi tutulmuştur. Yapılan Analizler sonucunda ise Tüm analiz yöntemlerinde elde edilen bulgular ışığında çalışma kapsamında TRT'de yayınlanan en uzun soluklu diziler olan Bizimkiler (1989-1993) dizisinde modernist değerler baskın iken, ilerleyen yıllarda yayınlanmaya başlayan Seksenler (2012-2022) dizilerinde muhafazakâr değerlerin temsili daha baskın olarak kodlanmaktadır. Bu bağlamda günümüze doğru ilerleyen yıllarda TRT'nin en çok izlenen ve uzun soluklu Seksenler dizisi aracılığıyla muhafazakâr değerlerin temsili artarak etkinliğini sürdürdüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the possibilities of expression, television is one of the communication tools that best represents cultural values and contributes to the dissemination of those values. Especially since 1990, television broadcasting has shown rapid development, leading to significant advancements in the TV series industry. Although they appear as fictional programs, TV series both reflect society through the references they take from real life and play a role in shaping society. With the highest viewership rates among all TV programs, TV series fulfill an important culturalization function in the long term, as they encompass existing, influenced, or desired cultural richness. The culturalization function of TV series leads to the emergence of new perceptions, lifestyles, and behavioral patterns within cultural life. In this regard, the portrayal and presentation of characters, events, and ideological beliefs in TV series are significant. This study aimed to examine the presentation styles of conservative values in terms of religion, family, and tradition, focusing on the TV series“Seksenler”and“Bizimkiler”. The study attempted to obtain data on conservative understanding through the discourse analysis method and the use of NVivo software, and the data were compared and subjected to analysis. The analysis findings indicated that in the long-running TV series“Bizimkiler”(1989-1993) aired on TRT, modernist values prevailed, whereas in the TV series“Seksenler”(2012-2022), which started airing in later years, conservative values were more prominently represented. Thus, it was determined that TRT has continued to represent and maintain the influence of conservative values, particularly through the long-running and highly-watched series“Seksenler”, as the years have progressed towards the present.