4. sınıf sosyal bilgiler dersinde eğitsel dijital oyunların finansal okuryazarlığa etkisi
The effect of educational digital games on financial literacy in the 4th grade social studies course
  1. Tez No: 807264
  2. Yazar: SİNAN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Eğitsel dijital oyunlar, Dijital oyunlar, Derse yönelik tutum, Finansal okuryazarlık, Social studies, Educational digital games, Digital games, Attitude towards course, Financial literacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte dijitalleşen bir dünyada yaşanmaya başlanması, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da öğrencilere önemli fırsatlar sunmaktadır. Dijitalleşmenin öğretimde kullanılması ile ilgili olan bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersinde finansal okuryazarlık becerisinin kazandırılmasında eğitsel dijital oyunların etkililiğinin incelenmesidir. Araştırma karma araştırma yöntemlerinden nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı içe içe gömülü deneysel desende gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Adıyaman İli Kahta İlçesi'nde bir devlet okulunda 4. sınıfta okuyan ve ölçüt örneklem yöntemine göre belirlenmiş 27'si deney, 27'si kontrol grubu olmak üzere 54 öğrenci oluşturmaktadır. 6 hafta süren uygulama sonucunda nicel veriler, İlkokullar İçin Finansal Okuryazarlık Ölçeği ve Sosyal Bilgiler Dersi“Üretim, Dağıtım ve Tüketim”Öğrenme Alanı Akademik Başarı Testi, nitel veriler ise öğrenci günlükleri, saha notları, araştırmacı günlüğü ve yarıyapılandırılmış görüşme formu yoluyla toplanmıştır. İlkokullar İçin Finansal Okuryazarlık Ölçeği ve Sosyal Bilgiler Dersi“Üretim, Dağıtım ve Tüketim”Öğrenme Alanı Akademik Başarı Testi yoluyla toplanan nicel verilerin analizinde ilişkili ve ilişkisiz örneklemler t-testleri ve ANOVA testi kullanılmıştır. İlişkili örneklemler ttestinden elde edilen sonuçlar için etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Görüşme, gözlem, video kayıtları ve araştırmacı günlüğü yoluyla elde edilen nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, eğitsel dijital oyunlar kullanılarak işlenen derslerde akademik başarı ve finansal okuryazarlık tutum ve akademik başarılarının deney grubu lehine anlamlı derecede arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca eğitsel dijital oyunlarla işlenen derslerde öğrencilerin çok eğlendiği ve mutlu olduğu, derslerin işlenişini daha çok beğendikleri görülmüştür. Yapılacak çalışmalarda tüm öğrencilerin aynı anda oyunları oynayabileceği ortam hazırlanarak uygulama yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Beginning to live in a digitalized world with the advancement of technology offers important opportunities to students in the field of education as well as in every field. The aim of this study, which is related to the use of digitalization in teaching, is to examine the effectiveness of educational digital games in gaining financial literacy skills in Social Studies course. The research was carried out in an embedded experimental design in which quantitative and qualitative methods from mixed research methods were used together. The study group of the research consists of 54 students, 27 of whom are in the experimental group and 27 in the control group, who are studying in the 4th grade of a public school in Kahta District of Adıyaman and determined according to the criterion sampling method. As a result of the 6-week application, quantitative data were collected through the Financial Literacy Scale for Primary Schools and the Social Studies Lesson“Production, Distribution and Consumption”Learning Area Academic Achievement Test, and qualitative data were collected through student diaries, field notes, researcher diary and semi-structured interview form. Related and unrelated samples t-tests and ANOVA tests were used in the analysis of the quantitative data collected through the Financial Literacy Scale for Primary Schools and the Social Studies Lesson“Production, Distribution and Consumption”Learning Area Academic Achievement Test. The effect size was calculated for the results obtained from the related samples t-test. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. Content analysis was used in the analysis of qualitative data obtained through interviews, observations, video recordings and researcher diary. As a result of the findings, it was concluded that academic achievement and financial literacy attitudes and academic achievements increased significantly in favor of the experimental group in the lessons taught using educational digital games. In addition, it was observed that the students had a lot of fun and were happy in the lessons taught with educational digital games, and they liked the lessons more. In the studies to be done, an application can be made by preparing an environment where all students can play the games at the same time.